Game of Thrones illegaal downloaden: wat zijn de risico's?

game-of-thrones-illegaal-downloaden-risicos-780.jpg

De eerste aflevering van het laatste seizoen van Game of Thrones is 24 uur na de release zo'n 54 miljoen keer illegaal gedownload, meldt VPNGids. De serie is volgens het platform een van de meest gedownloade series ooit. Wat zijn de risico's als je een aflevering van internet plukt?

Het downloaden van series via bijvoorbeeld torrentsites is sinds 2014 illegaal, vertelt internetjurist Arnoud Engelfriet aan Radar. Sommigen denken dat dat alleen geldt voor mensen die ook series uploaden, maar dat klopt dus niet meer.

De nieuwe episode via een torrentsite van internet halen mag dus niet, maar de handhaving daarvan is beperkt, vertelt Engelfriet. 'Het is geen strafbaar feit waar de politie achteraan gaat, je moet er door de benadeelde partij op worden aangesproken', legt hij uit. Dat is in het geval van Game of Thrones HBO, het televisienetwerk dat de copyrights bezit. Het is echter lastig om individuele downloaders op te sporen, en het is ook ingewikkeld om de geleden schade te bepalen: hoe hoog zou zo'n boete moeten zijn?

Je geld naar de illegale bron, in plaats van naar de makers

Dan heb je nog Stichting BREIN. Die pakt de uploaders van het illegale materiaal aan. Uploaders zijn mensen die zelf series (maar ook: muziek of software) online beschikbaar maken en zo dus verspreiden. De stichting heeft afgelopen kwartaal honderden sites gesloten waar illegale downloads werden aangeboden, waaronder ook HBO-content.

De kans dat je als individuele downloader in de kraag wordt gevat is dus niet heel groot, maar: 'uiteindelijk maken consumenten zelf de beslissing: wil ik de creatieve inhoud jatten? Dan verdient de illegale bron wel geld, maar de makers van de serie niet', aldus Tim Kuik van Stichting BREIN. Wie niet het hele jaar wil betalen voor een tv-abonnement met Game of Thrones, kan ook nog kijken naar de mogelijkheden om voor een bepaalde periode een abonnement af te sluiten, tipt Kuik.

Een virus door illegaal downloaden?

En: Hoe veilig zijn die downloads nu eigenlijk voor je apparaat? Cybercrime-expert Elmer Lastdrager legt uit dat afleveringen vaak worden aangeboden via torrents. Dat zijn kleine stukjes bestand die samen één geheel vormen. Met die torrentbestanden op zich gaat het vaak wel goed, vertelt Lastdrager.

Toch ligt er gevaar op de loer. Je dénkt dat je een torrent downloadt, maar het kan ook zijn dat er schadelijke software op je apparaat wordt geïnstalleerd. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je op een 'verkeerde site' zit, die alleen malware aanbiedt. Óf, en dat is ook geniepig, je zit wel op een torrentsite, maar je klikt op de verkeerde downloadknop. Die knop is eigenlijk een soort advertentiebanner, die kwaadaardige programma's op je toestel zet.

In het ergste geval betekent dat dat er bijvoorbeeld ransomware (ook wel: gijzelsoftware) op je computer terechtkomt. Je kunt dan niet meer bij je bestanden. Het kan ook zijn dat er een virus wordt geïnstalleerd dat meekijkt als jij aan het internetbankieren bent. Nog een mogelijkheid: je computer wordt onderdeel van een botnet. Lastdrager: 'Dan is je pc eigenlijk een slaafje van iemand anders, en kan er namens jouw computer spam worden verstuurd, of kunnen er bestanden in op worden geslagen.'