Gasafsluiting laten verwijderen kost je niets

210301 gasfornuis.jpg

Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding.

Het besluit geldt voor alle kleinverbruikers van gas. Dat is een aansluiting die niet meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorlaat. Diegenen die permanent geen gas meer geleverd willen krijgen, moeten daarvoor wel een verzoek indienen bij de netbeheerder, dan hoeven ze niet te betalen. Een aanvraag doen kan volgens de ACM laagdrempelig, bijvoorbeeld via mijnaansluiting.nl.

Afsluitboete?

In november schreef toenmalig minister Eric Wiebes (Economische Zaken) al in een brief aan de Tweede Kamer dat mensen die van het gas af willen, daarvoor niet langer een 'afsluitboete' zouden moeten betalen. Die kosten konden oplopen tot 800 euro. Eerder oordeelde de rechter al in verschillende zaken dat burgers niet voor de kosten hoefden op te draaien.

Bron: ANP