'Gaswinning Groningen mogelijk in 2020 al op veilig niveau'
De gaswinning in Groningen kan mogelijk al volgend jaar uitkomen op het niveau dat door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) als veilig is aangemerkt. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) laat aanvullende maatregelen uitwerken waarmee dat kan lukken.
Het SodM zegt dat bij een winningsniveau van maximaal 12 miljard kubieke meter gas per jaar het risico op aardbevingen in Groningen tot een aanvaardbaar niveau daalt. Tot dusver werd voor het komende 'gasjaar', dat in oktober begint, uitgegaan van een kleine 16 miljard kubieke meter.Een lagere gaswinning zou de leveringszekerheid voor huishoudens en bedrijven in gevaar kunnen brengen.
Alternatief gas voor Gronings gas
Na opnieuw een stevige aardbeving vorige maand raadde SodM de minister opnieuw aan de gaswinning toch verder te verlagen. Op aandringen van vrijwel de gehele Tweede Kamer beloofde Wiebes te laten onderzoeken wat er nodig zou zijn om uit te komen op het door de toezichthouder geadviseerde niveau.
Dat onderzoek wijst uit dat het mogelijk is meer gebruik te maken van gas uit andere velden. Dat moet dan door bijmenging van stikstof geschikt worden gemaakt als alternatief voor Gronings gas. Ook voor de export naar Duitsland en voor het vullen van de ondergrondse reserveopslag in Norg kan dat aangelengde gas mogelijk worden gebruikt.
Maatregelen zorgen mogelijk voor extra daling gaswinning
Deze maatregelen worden als 'kansrijk' gezien, zegt een woordvoerder van Wiebes. Ze kunnen bij elkaar zorgen voor een extra daling van de gaswinning in Groningen naar 12,8 miljard kubieke meter. Eind juli moet netbeheerder Gasunie zeggen of ze haalbaar zijn.
Daarnaast wordt gekeken wat de gevolgen zijn als de gasopslag in Norg, bedoeld als buffer voor koude winterdagen, niet meer helemaal wordt gevuld. Die buffer wordt gebruikt om fluctuaties in de gaswinning te voorkomen. Als die wegvalt, kan dat gevolgen hebben voor het bevingsrisico. Het SodM gaat dat nader onderzoeken.
Alternatieve gaswinning gepaard met risico's
Andere manieren om op 12 miljard kubieke meter te komen, leiden volgens Wiebes tot grote risico's. Dan komen door gedwongen bedrijfssluitingen duizenden banen op de tocht, en lopen de elektriciteits- en voedselproductie gevaar.
Kabinet bood excuses aan voor aanpak aardbevingen
Mark Rutte heeft eerder namens de regering zijn excuses aangeboden voor de aanpak van aardbevingen als gevolg van de gaswinning in de provincie. Toen het kabinet in 2012 voor het eerst serieus werk ging maken van schadeafhandeling en versterking van gebouwen, heeft het 'vanaf het begin volstrekt onderschat welke enorme opgave voor ons lag', zegt Rutte in de Tweede Kamer.
Lees ook: 'Gasunie wil gaskraan in Groningen sneller dicht'
Bron: ANP