Gebeld door een incassobureau: wat moet je doen en wat zijn je rechten?

gebeld-door-incassobureau-wat-moet-je-doen-780.jpg

Als je om wat voor reden dan ook een rekening niet op tijd betaalt, kun je te maken krijgen met een incassobureau. Deze benadert je dan doorgaans per brief. Maar wat als je opeens een telefóóntje krijgt van een incassobureau? De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft tips.

We vragen ACM-woordvoerder Saskia Bierling of incassobureaus je telefonisch mogen contacteren - en wat je als consument het beste kunt doen wanneer dat gebeurt.

Mag een incassobureau mensen met een openstaande vordering zomaar thuis / mobiel opbellen?

'Ja, In zijn algemeenheid is het zo dat mensen wel gebeld mogen worden over vorderingen.'

Lees ook Incassobureaus: wat mogen ze wel, wat mogen ze niet?

Wat kun je het beste doen als je zo'n telefoontje krijgt?

'Neem vooral de tijd om zelf na te gaan of een vordering terecht is en ook of het incassobureau legitiem is. Vooral als je twijfelt aan de vordering.

Als consument kun je dan bijvoorbeeld aangeven dat je het bedrijf zelf terugbelt, of je maakt een belafspraak voor een later tijdstip. Dat geeft je tijd om een en ander uit te zoeken en een rustig moment te kiezen om te bellen. Of je kunt eerst even informatie inwinnen, bijvoorbeeld bij ConsuWijzer.'

Hoe kun je verifiëren dat het een legitiem incassobureau is en dat het om een échte vordering gaat?

'Consumenten kunnen via de Kamer van Koophandel nagaan of het bedrijf staat ingeschreven. Maar dat zegt helaas ook niet alles: sommige malafide bedrijven hebben gewoon een KVK-inschrijving.

Het is daarom ook altijd zinvol om bijvoorbeeld via Google te zoeken op het incassobureau dat belt en te kijken of er meer informatie over het bedrijf te vinden is. Als er wordt gewerkt met een buitenlands bankrekeningnummer kan dat aanleiding zijn om extra op te letten.

Vraag altijd bewijs voor de vordering waarover wordt gebeld. Het komt voor dat mensen worden gebeld voor vorderingen van lang geleden, die zij zich niet meer kunnen herinneren. Vraag het bedrijf dan om bewijs per e-mail toe te sturen.'

Welke rechten en bescherming heb je als consument?

'De consument wordt beschermd bij het aangaan van overeenkomsten: hij moet voldoende en juiste informatie moet krijgen. Het feit dat een incassobureau of handelaar kan aantonen dat er akkoord is gegaan is dus niet altijd voldoende. De ondernemer zal zo nodig ook moeten aantonen dat de consument juist en volledig is geïnformeerd.

Als de consument aanvoert dat hij misleid is omdat onjuiste informatie is verstrekt, of onvolledige informatie, is het aan de verkoper om aan te tonen dat de consument wél goed is geïnformeerd.

Ook gelden er soms vormvereisten bij bepaalde verkoopmethoden, bijvoorbeeld bij telefonische verkoop van diensten (abonnementen).'

Zie ook de gerechtelijke uitspraak in de zaak Credit Invest

'Een mondelinge ''ja'' via de telefoon is dan niet altijd voldoende; er moet dan een schriftelijke bevestiging worden gegeven voor een rechtsgeldige overeenkomst.

Als het incassobureau niet kan aantonen dat een incasso terecht is, hoeft de consument niet te betalen.

Op onze website hebben we trouwens ook veel informatie staan over je rechten als consument bij incasso, in de vorm van een Toolkit incasso voor (schuld)hulpverleners.'

Wat kun je doen als je je door zo'n gesprek onder druk gezet of zelfs bedreigd voelt?

'Consumenten die zich bedreigd voelen door het incassobureau raden wij aan aangifte te doen bij de politie.'

Beluister Radars item over de praktijken van incassobemiddelaar Direct Solutions