Gebruik designerdrugs blijft toenemen, staatssecretaris wil verbod in voorjaar 2021

designerdrugs-verbod-02122020.jpg

Designerdrugs, waaronder het populaire 3-MMC, moeten in het voorjaar van 2021 verboden worden, zegt staatssecretaris Paul Blokhuis tegen Omroep Brabant. Het plan is om grondstoffen van de designerdrugs te verbieden, zodat in één klap een hele hoop verschillende drugs illegaal worden.

Radar besteedde in 2019 al aandacht aan het groeiende probleem van de designerdrugs. Het gaat hier om middelen die zó nieuw zijn, dat ze nog niet illegaal zijn. Maar hierdoor niet minder gevaarlijk. Samen met minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) werkt Blokhuis al een tijdje aan een verbod.

Tweeledig probleem van designerdrugs

Designerdrugs zijn eigenlijk creatieve uitvindingen van scheikundigen. Doordat er steeds met nieuwe moleculaire verbindingen nieuwe soorten drugs worden gemaakt, is het voor de overheid lastig om de middelen te verbieden. Voordat iets op de Opiumlijst is gezet, is er wel weer iets nieuws uitgevonden. De overheid loopt hierdoor qua handhaving achter de feiten aan. 

'Ook denken gebruikers vaak dat het niet zo schadelijk is: het is immers legaal. Maar alle experts zeggen dat dit troep is', zegt Blokhuis tegenover Omroep Brabant. 

Vooral onder jongeren zijn de designerdrugs populair, mede doordat het makkelijk verkrijgbaar is (bijvoorbeeld via internet). Een voorbeeld is 3-MMC, dat veel gebruikt wordt in Oost-Nederland. Dit zou een euforisch gevoel geven, maar voor angst- en paniekklachten zorgen zodra je ermee stopt.

Verbod op grondstoffen

Het aanstaande verbod richt zich niet op specifieke soorten drugs, maar op de grondstoffen van een hele groep. Zodra één of meerdere grondstoffen in een bepaalde designerdrug zijn verwerkt, is het daarmee gelijk illegaal. 

Het plan voor dit verbod lag er al een tijdje, maar de uitwerking heeft even geduurd. 'Begin volgend jaar hoop ik dat beide Kamers dit behandelen, zodat we zo snel mogelijk kunnen doorpakken', zegt Blokhuis.