Gebruik Diane-35-pil gehalveerd

De ophef rond de anti-acnepil Diane-35 eerder dit jaar heeft gebruiksters behoorlijk afgeschrikt. Nog maar de helft van alle vrouwen die begin dit jaar die pil slikten, doet dat nu nog steeds. Dat meldt het Pharmaceutisch Weekblad donderdag op basis van cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).

Volgens de cijfers van de SFK lag het gebruik van de Diane-35-pil jarenlang op zo'n 46.000 verstrekkingen per maand, en daalde dat in de afgelopen maanden tot 23.000 verstrekkingen in mei.

De Diane-pil verdween eind januari uit de schappen in Frankrijk omdat er vrouwen waren overleden aan trombose als gevolg van het slikken de pil. Later werd bekend dat de dood van 18 vrouwen in Nederland mogelijk in verband staat met het gebruik van de pil. Het geneesmiddel blijft in Nederland in de handel, maar artsen krijgen het advies de pil niet aan nieuwe patiënten voor te schrijven.

De Diane-35 is een anticonceptiepil, maar mag in Nederland alleen worden voorgeschreven als middel tegen acne en overbeharing.

Bron: ANP