'Gebruik drinkwater zo min mogelijk voor zwembad en sproeien tuin'

zwembad-09082020-780.jpg

Meerdere drinkwaterleveranciers adviseren geen of zo weinig mogelijk drinkwater te gebruiken om de tuin te sproeien of om zwembaden te vullen. Drinkwaterbedrijf Vitens waarschuwde eerde op de zaterdag al dat de waterdruk in een aantal gebieden in Nederland in de loop van de avond sterk zal verminderen of helemaal zal wegvallen, als er niet meteen minder drinkwater wordt verbruikt. Het bedrijf wil dat de klanten stoppen met tuinen sproeien, zwembadjes vullen en auto's wassen. Daarnaast moet iedereen kort douchen en alleen 's nachts de wasmachine inschakelen.

Volgens Vitens zijn mensen na de waarschuwing minder water gaan gebruiken. Het verbruik zaterdag rond 21.00 uur lag lager dan op hetzelfde tijdstip vrijdagavond, terwijl het toen even warm was. Op heel vrijdag stroomde 1,424 miljard liter water uit de kranen bij de Vitens-klanten. Nog nooit sinds de oprichting in 2006 leverde Vitens zo veel drinkwater op één dag.

30 tot 50 procent meer drinkwater verbruikt, meldt Vitens

Later op de dag meldde ook Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) zich met een soortgelijk advies, zo meldde 1Limburg. Op de site van WML staat te lezen dat het bedrijf, dat ruim 500.000 huishoudens en zo'n 15.000 bedrijven in Limburg van water voorziet, het drinkwatergebruik sinds een paar dagen enorm ziet toenemen. Op de site staan tips om slimmer met water om te gaan in dit soort warme tijden.

Vitens voorziet 5,8 miljoen huishoudens in vijf provincies van drinkwater. Sinds donderdag, de eerste warme dag, wordt er 30 tot 50 procent meer drinkwater verbruikt, aldus het bedrijf. Gewoonlijk is 1 miljard liter water per dag voldoende om iedereen van drinkwater te voorzien, maar zaterdag was al 1,3 tot 1,5 miljard liter nodig. 'Onze waterreservoirs raken daardoor te snel leeg. Dan zit er niets anders op dan de druk in de leidingen verlagen. Op sommige plekken kan het gevolg daarvan zijn dat er geen water meer uit de kraan komt.'

De dringende oproep van Vitens geldt voor het hele werkgebied, maar vooral voor de provincies Gelderland en Overijssel. Daar verblijven in deze zomervakantie heel veel toeristen, waardoor het aantal watergebruikers sterk is toegenomen. Bovendien hebben deze provincies al te kampen met zeer lage grondwaterstanden en droogte.

Bron: ANP