Gebruik je Google Chrome? Zo krijg je meer inzicht in de aangeboden advertenties

chrome-extensie-advertenties-03082020.jpg

Op het internet krijg je om de haverklap advertenties voorgeschoteld. Voor gebruikers van de browser Google Chrome is het nu mogelijk om meer inzicht te krijgen in die advertenties. Met de extensie Ads Transparency Spotlight kun je zien waar een advertentie vandaan komt, waarom je die te zijn krijgt en welke bedrijven of organisaties meekijken op die specifieke internetpagina. 

Ads Transparency Spotlight is een toevoeging op je browser, net zoals bijvoorbeeld een adblocker. Het programma scant alle pagina's die je bezoekt en geeft je vervolgens informatie over de advertenties op die pagina's. Google wil met deze extensie transparanter zijn naar zijn gebruikers. 

Zo voeg je de extensie toe aan je browser

  • 1. Ga naar de extensie in de Chrome Web Store
  • 2.  Klik op de blauwe button met 'extensie toevoegen'
  • 3. Ads Transparency Spotlight is aan je browser toegevoegd. Je kan de extensie vastmaken aan je browserbalk door op het pictogram van de app en vervolgens op de punaise te klikken. 

Je kunt de extensie op elk moment verwijderen door weer in de Chrome Web Store te klikken op 'Verwijderen uit Chrome'. 

Gebruik van de extensie

Als je op een pagina bent waarvan je meer wilt weten over de advertenties, klik je in de browserbalk op het pictogram van Ads Transparency Spotlight. De extensie klapt dan uit aan de rechterkant van je scherm.  

Je hebt twee tabbladen: 'ads' en 'entities'. Onder 'ads' zie je alle advertenties op die pagina. Bij 'entities' kun je bekijken welke bedrijven achter die advertenties zitten. Ook zie je hier overige organisaties die aanwezig zijn op die website. 

Liever helemaal geen advertenties?

Om helemaal geen advertenties getoond te krijgen, kun je een adblocker downloaden. Hoe kun je deze toevoegen aan je browser? En wat zijn hiervan de voor- en nadelen? Lees dit artikel over adblockers