background branding

Gebruik lachgas kan zorgen voor verwondingen

lachgas-bevriezing-17042019.jpg

Het gebruik van de partydrug lachgas kan leiden tot bevriezingsletsel. De afgelopen weken liepen 14 personen verwondingen op die overeenkomen met tweedegraads en derdegraads brandwonden. Reden voor de brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam om alarm te slaan.

'Het publiek moet weten dat gebruik van het ogenschijnlijk ‘onschuldige’ lachgas kan leiden tot levenslange littekens door bevriezingsletsel', stelt Ymke Lucas, die als arts verbonden is aan het Brandwondencentrum Rotterdam.

Volgens haar zijn hier al meerdere patiënten binnengebracht die verwondingen hadden aan de benen. 'Het bevriezingsletsel wordt veroorzaakt door het klemmen van de tank met lachgas tussen de benen tijdens het bijvullen van de ballonnen. Na het inademen van het lachgas raakt men tijdelijk in een korte sterke roes en ligt de pijngrens hoger. De gebruikers hebben niet door dat de tank tussen hun benen zo koud wordt dat het letterlijk invriest in de huid en diepe wonden veroorzaakt.

Wat is lachgas?

Lachgas wint als roesmiddel steeds meer aan populariteit onder jongeren en feestgangers. Het Trimbos-instituut ziet het gebruik al jaren toenemen. Maar wat is het precies, hoe gevaarlijk is het en moet je je als ouder zorgen maken? Zorg.nu geeft antwoord.

Lachgas: wat is het en hoe gevaarlijk is het?

Bron: ANP