background branding

Gebruik oude bankrekeningnummer niet verlengd

Als Europa per 1 augustus overgaat op het nieuwe langere bankrekeningnummer IBAN, kunnen consumenten niet langer gebruikmaken van oude rekeningnummers. De automatische omzetting van het oude naar het nieuwe nummer bij internetbankieren wordt niet verlengd naar 2016, zoals minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën eerder nog voorstelde.

Dat maakte Bernard Juffermans, programmamanager van het nieuwe Europese betalingssysteem SEPA in Nederland, vrijdag bekend. Alleen voor goede doelen met speciale rekeningnummers als 'giro 555' wordt een uitzondering gemaakt.

Uit onderzoek en overleg met consumentenorganisaties, banken en bedrijfsleven is gebleken dat er verschillende nadelen kleven aan het langer doorgaan met de oude rekeningnummers. Zo spelen cybercriminelen in op de overgang naar IBAN door het versturen van phishingmails, waarin zij proberen financiële gegevens van mensen te ontfutselen.

Volgens Juffermans zijn er zelfs criminelen die brieven versturen met een nagemaakt logo van een woningcorporatie, waarin zij huurders proberen wijs te maken dat zij hun huur voortaan naar 'dit nieuwe IBAN-nummer' moeten overmaken.

Vorig jaar kreeg de Fraudehelpdesk in totaal 132.000 meldingen van phishing-fraude gerelateerd aan het nieuwe bankrekeningnummer. De totale schade bedroeg ongeveer 1 miljoen euro. Juffermans verwacht dat als de oude bankrekeningnummers langer in stand gehouden worden, er komende tijd alleen maar meer mensen in de phishing zullen trappen en de schade hoger uitpakt.

Bron: ANP