Gedag zeggen zonder aanraken: groeiende groep wil het ook na corona zo laten

coronaveranderingen_780.jpg

Een groeiende groep mensen vindt 1,5 meter afstand houden tot anderen inmiddels helemaal niet zo'n gek gebruik. Sterker nog, zij houden het liever zo. Ook volle winkels vinden velen geen aanlokkelijk beeld meer. En elkaar begroeten doen we voortaan liever zonder aanraking. Zelfs van het eigen gezin heeft een groeiende groep mensen inmiddels wel genoeg gezien… Heeft corona onze sociale afstand definitief vergroot?

Aan het begin van de pandemie beoordeelden 30.000 mensen de veranderingen die corona teweegbracht, via een vragenlijst van het Radar Testpanel. Zijn het veranderingen die je voor een noodsituatie goed vindt, maar waar je na corona wel weer vanaf wilt? Zijn het dingen waar je helemaal niet aan wilt, of misschien juist wil behouden, ook ná corona? 'Na corona', die tijd is nu aangebroken. Covid is er nog, maar de maatregelen zijn opgeheven. In het staartje van de pandemie beoordeelden wederom 30.000 mensen dezelfde veranderingen. Hoe staan we er nu in?
 
Hieronder geven we een overzicht van de 'coronaveranderingen' waar we aan het einde van de pandemie anders tegenaan kijken dan aan het begin. Wat in het algemeen opvalt, is dat meer mensen terughoudend zijn geworden in hun contact met anderen. Beeldbellen met de dokter, dat is zo gek nog niet, al zijn we de online evenementen overigens wél spuugzat. Maar die drie zoenen? Daar hebben mensen genoeg van, dat was al aan het begin van de pandemie duidelijk. Inmiddels wensen steeds meer mensen elkaar echter ook niet langer te omhelzen of de hand schudden. Terwijl velen daar eerder juist naar terugverlangden.
 
Dit zijn de 'coronaveranderingen' waar we aan het eind van de pandemie anders tegenaan kijken dan aan het begin:

  • Afstand houden tot anderen. In het begin van de pandemie gaf een overtuigende 85 procent aan dat zij dit niet wilden; na corona niet, en sommigen wilden er ook tijdens corona liever niet aan. Dit getal is behoorlijk gekelderd: inmiddels wil nog maar 69 procent van de 1,5 meter af. Waar in 2020 slechts 10 procent de 1,5-metermaatschappij ook na corona wilde behouden, is dat inmiddels meer dan verdubbeld, naar 21 procent.
  • Gedagzoenen. Die drie kussen op de wangen hoefden van velen al niet meer terug te komen, zo bleek uit de eerste vragenlijst in 2020. Toen zei 1 op de 3 mensen dat deze manier van gedag zeggen wat hen betreft tot de geschiedenis gerekend mag worden. Inmiddels denkt bijna de helft (48%) er zo over.
  • Knuffelen en omhelzen, ook dat kunnen mensen missen, zeggen ze. Was het eerst 14 procent die vond dat de knuffels ook na corona achterwege mogen blijven, nu zegt een kwart van de ondervraagden daar niet meer op te zitten wachten.
  • Handen schudden vergaat het al net zo. Waar eerst 1 op de 5 mensen (18%) aangaf dat handen schudden wat hun betreft verleden tijd mag zijn, zegt inmiddels 1 op de 3 ondervraagden (31%) dat dit gebruik wat hen betreft geen herintroductie hoeft te hebben.
  • Mondkapjes zijn nooit populair geweest, maar zelfs het dragen van een lapje stof over je neus en mond went. Waar aan het begin van de pandemie slechts 5 procent het mondkapje wilde behouden voor plekken waar je geen afstand kunt houden, is dat inmiddels bijna verdrievoudigd: 14 procent wil ook na de pandemie mondkapjes behouden in bijvoorbeeld het openbaar vervoer.
  • Bellen met de dokter, ook daarover oordeelt de grootste groep (36%) negatief. Toch hebben telefonische zorgconsults gedurende de pandemie aan populariteit gewonnen: 30 procent wil dit inmiddels best erin houden. Dat percentage lag in 2020, met 22 procent, nog een stuk lager.
  • Beeldbellen in het algemeen, daar zijn mensen echter wel klaar mee: waar aan het begin van de pandemie 17 procent er ronduit negatief tegenover stond, is dat inmiddels 24 procent. In het algemeen zijn mensen wel klaar met alle digitale evenementen: 79 procent vindt het mooi geweest met de borrels, concerten en feestjes die online plaatsvinden. Of dit aandeel is toegenomen tijdens de pandemie weten we niet, deze vraag over de online evenementen zat niet in de eerste versie van het onderzoek.
  • Minder volle agenda. De lege gaten die corona in agenda's sloeg, is sommige mensen gaandeweg gaan bevallen. Waar eerst 1 op de 4 de sociale agenda ook na corona minder vol zou willen plannen, is dat nu 1 op de 3.
  • Lekker met de fam? De groep die na corona (of al wat eerder) klaar is met de extra quality time voor het gezin, is gegroeid: van 36 procent mag dat wel een tandje minder, dat is 6 procent meer dan aan het begin van de pandemie.
  • Online winkelen. Het is funest voor menig winkelstraat, maar de opmars begon al ver voor corona. Hoewel mensen (vaak vanwege die steeds minder gezellige winkelstraat) veelal zeggen dat zij liever in fysieke winkels winkelen, heeft corona de webshops een extra zet in de rug gegeven. Met blijvend resultaat: waar eerst slechts 9 procent ook na corona meer online wil blijven winkelen, is dat nu 13 procent. Nog steeds een kleine groep die ervoor uitkomt, maar wél een groeiende groep.
  • Maximum aantal klanten per winkel. Misschien houdt de groei van de webwinkels óók verband met de wens om niet meer in propvolle winkels te staan: waar in 2020 1 op de 5 mensen (21%) wilden dat ook na de pandemie een maximum zou worden gehanteerd in winkels, is dat inmiddels gegroeid tot 1 op de 3 (33%). Wie weet is de wachtrij voor de winkel een blijvertje in het straatbeeld.
  • Aangegeven looprichtingen, zelfs dit fenomeen went. Nog steeds ziet een meerderheid de strepen op straat en in winkels liever níet terug. Maar de 63 procent die er zo over denkt is toch een kleinere groep dan de 73 procent die aan het begin van de pandemie nog van de looprichtingen af wilde.

Bekijk de complete lijst met veranderingen in het dagelijks leven veroorzaakt door de coronapandemie in de uitslag van de vragenlijst van het begin van corona in 2020.

Over het onderzoek naar coronaveranderingen

De online vragenlijst is tussen 15 augustus 2021 en 22 februari 2022 ingevuld door 29.158 mensen. Het merendeel van deze groep is lid van het Radar Testpanel, een groep mensen verspreid over het land, divers van gender en opleidingsniveau. Wil je ook je mening en ervaringen laten meetellen? Meld je gratis aan via deze intake-vragenlijst, dan nodigen wij jou voortaan ook (vrijblijvend) uit wanneer we een vragenlijst klaar hebben staan.