'Gedetineerden krijgen onterecht uitkering van UWV'

uwv-uitkering-04062019.jpg

Een groot aantal gedetineerden krijgt een uitkering van het UWV hoewel zij daar geen recht op hebben. Dat komt naar voren uit onderzoek van Nieuwsuur. De uitkeringsinstantie UWV, die de laatste tijd al vaker negatief in het nieuws kwam, is van het probleem op de hoogte.

Volgens de wet hebben gevangenen geen recht op een uitkering. Zij moet het UWV melden als zij de gevangenis ingaan, maar Justitie stelt de uitkeringsinstantie voor de zekerheid op de hoogte van alle nieuwe gedetineerden. Daarna moet het UWV controleren of er gedetineerden met een uitkering tussen zitten.

En daar gaat het vaak mis volgens Nieuwsuur. Dat komt onder meer omdat het UWV werkt met een sterk verouderde databank. Ook worden processen onvoldoende bewaakt. Medewerkers van het UWV deden de afgelopen jaren zeker vijf onderzoeken naar het probleem. Ook de Raad van Bestuur weet ervan.

Steekproef: 36 gedetineerden kregen toch uitkering

Onderzoek wijst uit dat van de 2200 gedetineerden met een uitkering er 550 verkeerd zijn verwerkt waardoor de uitkering niet is gestopt. Uit een steekproef onder 68 meldingen van gedetineerden die in 2017 zijn vastgezet, blijken er 62 niet goed verwerkt. In 36 gevallen bleek de gedetineerde nog een uitkering te krijgen.

Het ministerie van Sociale Zaken zegt niet op de hoogte te zijn van deze kwestie. Het departement wil hierover in gesprek met het UWV. Kamerleden van VVD, CDA, GroenLinks en SP zeggen in Nieuwsuur opheldering te willen.

Vorig jaar kwam via Nieuwsuur naar buiten dat Poolse arbeidsmigranten op grote schaal frauderen met hun WW-uitkering.

Zes uitkeringen op een rijtje

Welke uitkeringen zijn er allemaal en hoeveel mag je bijverdienen?

Lees meer over uitkeringen

'Hier baal ik ernom van'

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) belooft meer openheid over de gang van zaken bij uitkeringsinstantie UWV. 'Hier baal ik enorm van', zei de bewindsman die door een boze Tweede Kamer naar het Vragenuur was geroepen. Het past volgens hem in het beeld dat er onvoldoende prioriteit is gegeven aan handhaving door het UWV. Er zijn opnieuw fundamentele problemen blootgelegd en dat 'baart mij zorgen'. Koolmees laat de zaak uitzoeken.

Hij wil meer openheid van het UWV. Koolmees gaat de Kamer een brief sturen met daarin opgenomen alle onderzoeken naar fraude die er bij de uitkeringsinstantie lopen. Zodat de Kamer een beter beeld krijgt welke risico's er zijn, aldus de minister. 'De afgelopen jaren was het UWV te veel naar binnen gericht. Ook vanuit de gedachte dat kwaadwillenden er misbruik van zouden kunnen maken.'

Bron: ANP

Meer over