'Gedupeerden dwangbevelkosten moeten op korte termijn geld terugkrijgen'

Belasting-13-7-2020.jpg

De Nationale Ombudsman vindt dat staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) uiterlijk per september moet starten met het compenseren van burgers en bedrijven die zijn benadeeld door de Belastingdienst omdat dwangbevelkosten ten onrechte niet zijn verlaagd.

In augustus 2019 werd vastgesteld dat in de periode van 2014 tot en met 2018 bij ruim 266.000 burgers en bedrijven dwangbevelkosten ten onrechte niet zijn verlaagd. Dwangbevelkosten zijn gekoppeld aan de hoogte van de belastingaanslag. Bij een vermindering van de aanslag verlaagt de Belastingdienst de kosten echter niet automatisch. Benadeelden zijn hiervan vaak niet op de hoogte.

'Gedupeerden moeten geld terugkrijgen'

'De aard en de omvang van het probleem is al geruime tijd bekend. Daarom verwacht ik dat deze gedupeerden op korte termijn hun geld terugkrijgen of dat de bedragen worden verrekend met hun schulden. Burgers en bedrijven mogen verwachten dat de overheid voortvarend te werk gaat met het herstellen van fouten', zegt ombudsman Reinier van Zutphen.

Het is nog onduidelijk of Financiën aan het verzoek van de ombudsman kan voldoen. Een woordvoerder van Vijlbrief laat weten dat het ministerie 'onderzoekt hoe en wanneer die compensatie kan worden opgestart'.

Bron: ANP