background branding

Gedupeerden tabaksindustrie overhandigen klaagschrift bij gerechtshof

klaagschrift-tabaksindustrie-15-05-2018.jpg

Advocaat Bénédicte Ficq, longarts Wanda de Kanter en aangeefster en longkankerpatiënt Annemarie van Veen gaan donderdagochtend persoonlijk naar het gerechtshof in Den Haag om hun klaagschrift in de strijd tegen de tabaksindustrie te overhandigen. Het Openbaar Ministerie liet eerder dit jaar weten geen grond te zien voor vervolging, nadat Ficq aangifte had gedaan tegen de tabaksindustrie.

Volgens het OM zijn er 'binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden voor een kansrijke vervolging van de tabaksproducenten'. De advocaat liet daarop direct weten naar het gerechtshof te stappen om te proberen alsnog vervolging af te dwingen. Dat doet ze via een zogeheten artikel 12-procedure.

Aangifte tegen tabaksindustrie

Ficq deed in 2016 namens longkankerpatiënte Van Veen en een aantal maatschappelijke organisaties aangifte tegen de vier grootste tabaksproducenten in Nederland van zware mishandeling (die de dood tot gevolg heeft) en valsheid in geschrifte. Na de aangifte sloten tientallen organisaties zich aan bij de aangifte tegen de tabaksproducenten, zoals kinderartsen, gynaecologen, de verslavingszorg en medische centra.

Meer over tabak in Radar:

Geen strafrechtelijke vervolging tabaksindustrie

RIVM stapt uit tabakscommissies

Bron: ANP