'Gedupeerden toeslagenaffaire houden schulden, fiscus wil deel compensatie opeisen'

Belasting-13-7-2020.jpg

De Belastingdienst ziet niet af van de voorrangspositie als schuldeiser bij de gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire. De fiscus geeft alle ouders een compensatie van minimaal 30.000 euro en omdat de dienst wettelijk gezien als eerste schuldeiser mag optreden, wil het gelijk een deel van die compensatie terug als schuldaflossing.

De Beroepsvereniging Bewindvoerders Wsnp (BBW) is uit een overleg met de Belastingdienst gestapt door het plan van de fiscus om een deel van de compensatie op te eisen, zo schrijft Trouw. Het gaat om compensatie voor ouders die onterecht als fraudeurs met kinderopvangtoeslag zijn bestempeld, wat tot grote schulden bij de Belastingdienst heeft geleid. 

Het overleg had ten doel om tot een compensatieregeling voor de ouders te komen. De Belastingdienst wil onder andere afspraken maken met andere schuldeisers, zodat zij afzien van hun vorderingen. Tegelijkertijd is de Belastingdienst zelf dus niet bereid de eigen positie als schuldeiser op te geven. 

'Kwestie van vestzak-broekzak'

De BBW haalt in een brandbrief uit naar de regeling van de Belastingdienst en eist dat de fiscus een stap terug doet. Volgens de BBW moet de dienst de eerste positie als schuldeiser opgeven en moeten alle toeslagenvorderingen komen te vervallen. 'Het is een kwestie van vestzak-broekzak voor de Belastingdienst, omdat een groot deel van het schadebedrag terugvloeit naar dezelfde Belastingdienst en naar Toeslagen', schrijft de BBW. 

De Belastingdienst wil de eerste 10.000 euro van de compensatie volledig beschikbaar stellen aan de ouders, zodat schuldeisers daar geen aanspraak op zouden kunnen maken. Volgens de BBW is dit juridisch niet houdbaar, omdat schuldeisers via de rechter alsnog het geld zouden kunnen opeisen. 

Ook vooruit kijken

Volgens de BBW moet in de regeling ook worden nagedacht over een vorm van toekomstige compensatie voor de gedupeerden. Naast het oplossen van de schulden moet er bijvoorbeeld budget zijn voor extra opleidingen, psychologische hulp of andere ondersteuning. 'Het gaat erom niet terug, maar vóóruit te kijken zodat mensen hun leven weer kunnen oppakken en inrichten', schrijft de BBW. 

Belastingdienst: 'Leed herstellen blijft belangrijkste'

In een reactie op de brandbrief laat de fiscus weten te werken aan regelingen voor de mensen met schulden. De dienst zegt te kijken of schulden (deels) kunnen worden kwijtgescholden, ook de schulden bij de Belastingdienst. 'Het belangrijkste voor ons is en blijft het herstellen van het leed dat ouders is aangedaan.' 

Update 18:42 - Overheid scheldt schulden kwijt

Alle schulden die de gedupeerden hebben bij overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst en bij Toeslagen, worden kwijtgescholden. Dat maakt staatssecretaris van Alexandra van Huffelen (Financiën) maandagavond bekend. 

Toeslagenaffaire in uitzending Radar

Radar heeft meermaals in de uitzending aandacht besteed aan de toeslagenaffaire. Kijk de fragmenten terug via onderstaande links:

Bron: Trouw