'Geef werkende ouders met kinderen extra verlofdagen'

thuiswerken sittte.jpg

Vakbonden FNV en CNV willen dat werkgevers en de overheid coulant zijn voor werkende ouders van wie de kinderen volgende week thuis moeten blijven door de nieuwe kabinetsmaatregelen. CNV vraagt werkgevers komende week ruimhartig te zijn met verlof voor werknemers van wie de kinderen niet naar school kunnen en denkt bijvoorbeeld aan calamiteitenverlof. FNV roept de overheid op om extra verlofdagen te geven aan werkende ouders.

Door de beslissing van het kabinet om de scholen een week eerder te sluiten dan de kerstvakantie 'komen veel werkende ouders in de knel', stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin. Hij roept werkgevers ook weer op om thuiswerken nog meer mogelijk te maken voor meer mensen.

Verlofkaarten zijn al zo goed als leeg

Veel ouders zijn door hun vakantie- en verlofdagen heen door eerdere schoolsluitingen en quarantaines, stelt FNV. 'Het zou de overheid sieren als ze ouders nu wel extra verlofdagen bieden, want de verlofkaarten zijn inmiddels zo goed als leeg', weet vicevoorzitter Kitty Jong. 'Eenvoudig een beroep doen op de welwillendheid van werkgevers zoals demissionair premier Rutte doet, werkt in de echte wereld niet.'

CNV en FNV hebben wel begrip voor het verlengen van de coronamaatregelen door het kabinet. 'Het wordt wederom een sombere coronakerst. Maar met deze cijfers en de druk op de ziekenhuizen is er geen keus', aldus CNV-voorzitter Fortuin. 'Na bijna twee jaar coronacrisis weten we dat bij kleine versoepelingen de besmettingen weer omhoog knallen.'

FNV maakt zich zorgen om werkende ouders en zzp'ers

FNV sluit zich daar bij aan en is blij dat het kabinet besluit de druk op de zorg niet nog verder te laten oplopen. Bij de verlenging van de maatregelen is het logisch dat de steunpakketten voor ondernemers ook worden verlengd, aldus de bond. Wel maakt FNV zich zorgen om onder meer de situatie van werkende ouders en zzp'ers.

CNV noemt het verder belangrijk dat iedereen zich aan de regels blijft houden. Ook roept de bond het kabinet op om met een langetermijnplan te komen. Dat is volgens de bond 'noodzakelijk om niet van golf naar golf te hobbelen'.

Bron: ANP