background branding

Geen framboos in de thee? Dan ook niet op de verpakking

thee_framboos_312.jpg

Zit er geen spoortje echte framboos in frambozenthee? Waarom staan er op de verpakking dan wel frambozenplaatjes? En claims die je doen vermoeden dat de vrucht er wél in zit? ‘Misleidend’, zegt een Duitse consumentenorganisatie. En misleiding via etikettering mag niet, oordeelde het Europese Hof van Justitie afgelopen week.

De Duitse consumentenorganisatie kaartte een kwestie aan waarbij een producent van thee met frambozen-vanillesmaak via de verpakking de indruk wekt dat deze voedingsmiddelen in de thee verwerkt zijn. De claim 'Vruchtenthee met natuurlijke aroma's' staat er zij-aan-zij met afbeeldingen van frambozen en vanillebloesem. Echter: zelfs de smaakextracten zijn niet van framboos of vanille afkomstig.

Eerlijke ingrediëntenlijst niet voldoende

Hoewel het ontbreken van enige vorm van framboos of vanille duidelijk wordt via de ingrediëntenlijst op diezelfde verpakking, vindt de organisatie het niet netjes dat de verpakking een andere suggestie wekt. Het Europese Hof van Justitie heeft zich over de kwestie gebogen en is dezelfde mening aanhangig.

Volgens het Hof moet een koper de beschikking hebben tot juiste, neutrale en objectieve informatie. Een etiket mag dus geen misleidende indruk geven – ook niet als de koper uit de ingrediëntenlijst kan opmaken dat de plaatjes en claims niet geheel op de waarheid zijn gebaseerd.

Gebakken lucht

Radar maakte vorig jaar een uitzending over zogeheten 'gebakken lucht' in de supermarkt: etiketten die van alles beloven, op producten die deze beloftes niet of nauwelijks waarmaken. Bekijk deze uitzending.

Bron: CURIA