Geen gaswinning in Groningen vanaf 2022

wiebes-gas-2022-10092019.jpg

Het kabinet wil de gaswinning in Groningen al in 2022 stoppen, in plaats van uiterlijk 2030, waarvan eerst werd uitgegaan. Dat meldt minister Eric Wiebes (Economische Zaken).

Wiebes kreeg eerder dit jaar een tik op de vingers van de Raad van State. Die was er vooral kritisch over dat de minister niet goed wist uit te leggen waarom gaswinning in het nieuwe gasjaar niet verder omlaag kon. Wiebes had al aan de Kamer beloofd voor 1 oktober met informatie te komen over het komende gasjaar, dat loopt tot oktober 2020.

Concrete plannen kabinet

Voor het komende gasjaar, wil Wiebes de winning al terugbrengen naar onder de veilig geachte grens van 12 miljard kuub, in plaats van 15,9 miljard kuub zoals in eerste instantie gedacht. Het Staatstoezicht op de Mijnen dringt er al lange tijd op aan de winning terug te brengen tot deze grens, omdat hierdoor de kans op aardbevingen onder een aanvaardbaar niveau blijft. Door aanvullende maatregelen kan de gaswinning bij normale temperaturen al in 2022 naar nul, aldus Wiebes. De bewinsdsman houdt wel de optie open om in extreem koude winters toch nog gas te winnen in Groningen.

Vooral het toevoegen van stikstof aan gas uit het buitenland draagt bij aan de verdere vermindering van de gaswinning. Door stikstof toe te voegen aan het geïmporteerde gas, wordt het geschikt gemaakt voor Nederlandse consumenten. Daardoor is vervolgens weer minder gas uit de Groningse bodem nodig.

Wiebes schrijft verder dat hij het de negen grootste afnemers wil verbieden Gronings gas te gebruiken na oktober 2022. De wetswijziging die dat moet regelen ligt momenteel bij de Raad van State voor advies.

Positieve reacties vanuit Groningen

De Groninger Bodem Beweging (GBB) noemt het versneld afbouwen van de gaswinning in de provincie 'hartstikke mooi'. 'Succes heeft vele vaders, maar de Groninger Bodem Beweging kan wel de grootvader van dit succes worden genoemd', zegt een woordvoerder van de vereniging, die al tien jaar opkomt voor de belangen van inwoners.

Ook de provincie Groningen is blij met het voornemen van het kabinet. 'Hoe eerder hoe beter voor de veiligheid van de Groningers', reageert gedeputeerde Tjeerd van Dekken (Milieu). De provinciebestuurder noemt het een noodzakelijk besluit. 'Dit heeft alles te maken met de toegenomen politieke en maatschappelijke druk.' 

'We zijn er nog niet'

De provincie benadrukt dat met het dichtdraaien van de gaskraan de problemen die het gevolg zijn van de gaswinning en de aardbevingen die erdoor worden veroorzaakt nog niet voorbij zijn. 'We zitten hier nog in de ellende, veel mensen kampen met schade aan huizen en bedrijven. De versterkingsoperatie gaat door, dat blijft allemaal recht overeind', aldus Van Dekken.

Milieudefensie hoopt dat niet alleen de gaswinning in Groningen stopt. 'Nu is het tijd de gaswinning in de talloze kleine velden in Nederland snel af te bouwen.' In die gemeenten is ook vrees voor aardbevingen

Uitzending 'Van Gas Los'

Radar heeft onderzocht wat de mogelijkheden zijn om Nederland helemaal gasvrij te krijgen. Bekijk de documentaire hier:

Kijk: Van Gas Los 

Bron: ANP