Geen geld uit geldautomaat: wat moet je doen?

Vlak voordat je op vakantie gaat wil je nog even geld opnemen op Schiphol, maar dan komt er geen geld uit de automaat. Wat moet je doen?

Lars Machiels ging op vakantie naar Spanje en wilde voor vertrek bij een geldautomaat van ABN AMRO op Schiphol nog 250 euro opnemen. Er komt geen geld uit en Lars is niet de enige, want ook andere reizigers krijgen volgens Lars geen geld uit de automaat. Lars meldt de storing bij een medewerker van ABN AMRO, maar die zegt niets te kunnen doen. Inmiddels is het geld wel afgeschreven van zijn ING-rekening.

Wie is verantwoordelijk?

Dat is afhankelijk van wie de eigenaar of beheerder van de geldautomaat is, zo vertelt Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland. 'Niet iedere geldautomaat is van een bank. Met name in toeristenwinkels vind je geldautomaten die van een niet-bancaire exploitant, zoals GWK en YourCash, zijn. Dan kan je je melden bij de winkeleigenaar. Sommige automaten kunnen door de winkelier zelf aangevuld worden.' Beugel zegt dat je sowieso een melding moet doen bij je eigen bank. 'Die zal dan contact opnemen met de eigenaar of beheerder van de geldautomaat.'

Wat gebeurt er met jouw melding?

De automaatbeheerder of -eigenaar zal onderzoek doen of er inderdaad te weinig is uitgegeven. 'Geldautomaten houden precies bij hoeveel geld erin en hoeveel eruit gaat. De bon van een geldautomaat is een handig extra bewijsstuk, want daar staan alle belangrijke gegevens over de transactie op.' Heb je een groot bedrag opgenomen? Beugel zegt dat je dan niet zomaar moet weglopen. Meestal staat er een alarmnummer op de geldautomaat. Je kan het best zelf ook bewijs verzamelen, zoals een foto en het nummer van de automaat.

Wanneer krijg je je geld terug?

Het onderzoek kan maximaal zes weken in beslag nemen, aldus Beugel, maar de meeste banken betalen binnen een week terug. In het geval van Lars Machiels duurde het twee weken voordat de 250 euro bij hem weer bijgeschreven was.

Pech in het buitenland?

Wil je in het buitenland geld opnemen? Vermijd dan geldautomaten die beschadigd of vies zijn. Let op de staat van de gelduitgiftelade. Dit soort automaten kunnen een risico zijn. Pas ook op voor 'cash trapping' waarbij een afdekplaatje voor de gleuf van de geldautomaat is geplaatst, of daar heeft gezeten. Let op lijmresten en beschadigingen. Beugel: 'In Europa heb je weinig contant geld nodig, neem dus zo min mogelijk geld op. Je kan heel goed met je pinpas of creditcard betalen'. Let op: in Duitsland kan je niet overal pinnen.

Eind 2020 zijn alle geldautomaten van ABN AMRO, Rabobank en ING vervangen door een gezamenlijk merk: Geldmaat. In steden neemt het aantal automaten af, daarbuiten komen er meer automaten.

Meer over