Geen overtredingen met camera's in sauna's

sauna-cameras-050618.jpg

In een onderzoek naar cameratoezicht in sauna's heeft de Autoriteit Persoonsgegevens geen overtredingen geconstateerd. Dat meldt de privacywaakhond dinsdag op basis van een steekproef.

De Autoriteit Persoonsgegevens besloot tot een onderzoek nadat bezorgde saunabezoekers zich tot het meldpunt hadden gewend. Cameratoezicht in bijvoorbeeld kleedkamers, doucheruimtes, toiletten, zwem- en bubbelbaden, sauna's en eventuele buitenruimtes is volgens de privacywetgeving verboden.

De AP bezocht en controleerde elf sauna's onaangekondigd. Bij negen van de elf werd geen enkele werkende camera aangetroffen op een plaats waar bezoekers ontkleed zijn. Bij een werd een niet goed werkende camera aangetroffen die slechts vage contouren van mensen filmde. Een andere camera gaf alleen in een klein gedeelte van het beeld mogelijk zicht op ontklede bezoekers. De camera's zijn inmiddels verwijderd of juist afgesteld.

Eerder bood de directie van Sauna & Beauty Oase in Nederasselt haar excuses aan voor het gebruik van bewakingscamera's, nadat naaktbeelden van Nederlandse handbalsters circuleerden op het web.

Bron: ANP