Geen recht op compensatie voor vertraagde passagiers na storing Schiphol

compensatie-schiphol-25-07-2019.jpg

Passagiers die gestrand zijn door de brandstofproblemen op Schiphol, hebben geen recht op compensatie. Dat meldt Airhelp, dat gedupeerde reizigers bijstaat bij vertragingen. Volgens die onderneming is de tankstoring een uitzonderlijke situatie, die de luchtvaartmaatschappij niet had kunnen voorkomen.

Passagiers van wie de vlucht vertraagd of geannuleerd is moeten wel worden opgevangen door luchtvaartmaatschappijen. Mensen die langer dan twee uur op een luchthaven zijn gestrand moeten onder meer gratis eten en drinken krijgen en indien nodig een gratis overnachting. Ook hebben die passagiers recht op twee telefoontjes en toegang tot hun e-mail, legt Airhelp uit.

Wil je weten of jij recht hebt op een schadeclaim? Dat check je in dit stappenplan:

Lees meer: Stappenplan: recht op schadeclaim bij vluchtvertraging?

Schadeclaim

Volgens het Europees recht kunnen reizigers die grote vliegvertraging oplopen een vergoeding krijgen van de luchtvaartmaatschappij. Het recht op de schadeclaim vervalt echter als de vertraging is ontstaan door een gebeurtenis die de luchtvaartmaatschappij niet kon voorkomen, volgens Airhelp. Voorbeelden van zulke gebeurtenissen zijn onweer, stakingen of technische problemen waar de luchtvaartmaatschappij geen invloed op heeft. Een tankstoring zoals die van woensdag valt daaronder. Daardoor is de luchtvaartmaatschappij niet verplicht vertraagde reizigers te vergoeden.

Als je wel recht hebt op de vergoeding moet je vaak zelf wat doen, want vliegtuigmaatschappijen doen er soms alles aan om onder de wettelijk vastgestelde compensatie uit te komen. Radar maakte hier eerder een uitzending over.

Bekijk het item: Geen compensatie bij vertraging door slimme 'truc' vliegmaatschappijen

Donderdag ook vluchten geschrapt

De problemen met de tankinstallatie op Schiphol woensdag aan het begin van de middag begonnen. KLM meldde dat een groot aantal vluchten met Europese bestemmingen en drie intercontinentale vluchten zijn geannuleerd. Verder liet de luchtvaartmaatschappij al weten dat donderdag ook nog vluchten worden geschrapt.

Als je vlucht flink vertraagd is, of geannuleerd, heb je vaak recht op een vergoeding. Radar beschreef eerder wat je daar voor moet doen.

Lees meer: Vlucht vertraagd of geannuleerd: geld terug?

Bron: ANP