Geen respijt meer voor zwartspaarders

zwartsparen.jpg

In de strijd tegen belastingontduiking zal er geen uitzondering meer worden gemaakt voor zwartspaarders die alsnog hun spaarcentjes opgeven bij de fiscus. De kortingen op de boetes voor dergelijke zwartspaarders zullen volledig verdwijnen.

Dat wil staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Hij maakte zijn plan dinsdag bekend. Door het afschaffen van de zogenoemde inkeerregeling kan de Belastingdienst straks boetes opleggen aan belastingplichtigen die alsnog hun zwart geld opgeven binnen twee jaar nadat zij opzettelijk een onjuiste of onvolledige aangifte hebben gedaan. Nu maakt de wet nog een onderscheid tussen belastingplichtigen die vóór en na de termijn van twee jaar tot inkeer komen.

Zwart geld melden

De boete voor belastingplichtigen die na twee jaar inkeren was op 1 juli 2016 al verhoogd van 60 procent naar 120 procent. Dat gaat ook gelden voor mensen die binnen twee jaar alsnog hun zwart geld melden.

Wiebes wil verder dat de Belastingdienst adviseurs die hun klanten helpen bij belastingontduiking, steviger kan aanpakken. De fiscus moet de boetes voor dergelijke adviseurs openbaar kunnen maken.

Gegevens gaan naar de Belastingdienst

Ook moeten notarissen en advocaten, die eigenlijk gehouden zijn aan een geheimhoudingsplicht, fiscale gegevens over bepaalde klanten aan de Belastingdienst gaan verstrekken. Door de huidige regels (het zogenoemde fiscaal verschoningsrecht) kan de fiscus niet altijd adequaat belasting heffen en innen, aldus Wiebes.

'Het is belangrijk dat iedereen de belasting betaalt die hij moet betalen. Dat sommige belastingbetalers hier onderuit proberen te komen door middel van fraude, is ontoelaatbaar.'

Bron: ANP