Geen slimme meter, dan geen daltarief meer?

slimme-meter-10-07-2019-780.jpg

'Als ik geen slimme meter neem, dan kan ik geen gebruik meer maken van het daltatief', schrijft LadyAms op het Radar Forum. Mag dat? Radar vraagt het aan de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en Netbeheer Nederland.

Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en Netbeheer Nederland komt er een nieuw systeem waarbij het niet meer mogelijk is om met verouderde meters vast te stellen op welk moment de energie verbruikt wordt. Dat komt omdat het signaal dat die oudere meters doorgeven op termijn wordt uitgeschakeld.

Seintje wordt op termijn uitgeschakeld

Een woordvoerder van Netbeheer Nederland zegt dat ergens in de komende twee jaar het 'seintje' in het hele land uitgeschakeld wordt. Het kan volgens de woordvoerder zo zijn dat er in bepaalde gebieden in het land al mee getest wordt.

Dat betekent dus dat je de slimme meter weliswaar mag weigeren, maar dat met een verouderde meter daluren niet meer worden doorgegeven.

Hogere rekening door een slimme meter?

De Universiteit van Twente onderzocht in maart 2017 slimme meters en constateerde dat bepaalde elektronische energiemeters een tot wel 582 procent te hoog verbruik kunnen aangeven. De universiteit kwam met een lijst van 10 meters die een te hoog verbruik doorgeven.

Die meters worden niet meer geplaatst, gaf een woordvoerder van Netbeheer Nederland begin 2019 aan. De brancheorganisatie deed zelf onderzoek naar de slimme apparaatjes, en concludeerde dat het niet zozeer gaat om technische mankementen, maar eerder om verwarring bij de meterbezitters.

In dit artikel vind je tips voor wat je kunt doen als je denkt dat je slimme meter te veel verbuik registreert.

Verschil tussen dal- en normaaltarief?

Volgens Netbeheer Nederland en de Consumentenbond is het verschil tussen dal- en normaaltarief kleiner geworden. Liander, de netbeheerder van de forumgebruiker LadyAms, zegt daarover: 'Verbruik je op jaarbasis 3500 kWh en doe je dat alleen tijdens de daluren, dan bespaar je hier zo'n 40 euro mee ten opzichte van alleen het piektarief. Het dubbeltarief loont meestal pas als zo’n 50 procent van het elektriciteitsverbruik tijdens de daluren plaatsvindt. De meeste huishoudens in Nederland met een dubbeltarief besparen op jaarbasis slecht vijf euro tot een tientje.'

Wil je controleren wat het verschil voor jou is? Op je laatste jaarafrekening kun je zien hoeveel je in dat jaar hebt verbruikt in de piekuren (staat dit niet op je jaarafrekening? Dan heb je nu waarschijnlijk een enkeltarief).

Wil je vanwege privacy geen slimme meter? Dan kun je de 'communicatiemodule' van het apparaatje uitzetten via je energieleverancier. Liander: 'Ook klanten die de slimme meter administratief uit hebben laten zetten, kunnen toch gebruik maken van het dag/nacht-tarief.'

Flexibele tarieven via de slimme meter

Een woordvoerder van Netbeheer Nederland zegt te vermoeden dat er energieleveranciers komen die op basis van die slimme meter flexibele tarieven gaan aanbieden. Er is volgens Netbeheer Nederland al een energieleverancier die dat doet.

Ook Liander laat weten dat er variabele tarieven kunnen worden aangeboden via de slimme meter. 'Dankzij deze mogelijkheid die de slimme meter biedt kunnen consumenten energie gebruiken op het moment dat deze het goedkoopste is.'

Wat vind jij van die trend? Reageer hieronder!