Geen straf na alcoholslot

Als een automobilist na rijden onder invloed een alcoholslot moet laten inbouwen in zijn auto, mag hij niet voor dezelfde overtreding ook voor de rechter worden gesleept. Mensen mogen namelijk niet twee keer voor hetzelfde feit worden bestraft. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag maandag bepaald.

Het alcoholslot is een apparaatje waarin mensen voor vertrek moeten blazen. Als ze te veel hebben gedronken, start de motor niet. Ook tijdens de rit moet er op onregelmatige momenten worden geblazen. Beginnende bestuurders krijgen een alcoholslot als ze 1 tot 1,8 promille alcohol in hun bloed hebben. Bij ervaren bestuurders ligt de ondergrens op 1,3 promille.Straf

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) beslist of mensen zo'n apparaat in hun auto krijgen. Officieel telt het niet als een straf, maar als een zogeheten 'bestuursrechtelijke maatregel'. Maar het gerechtshof vindt het slot zo ingrijpend, dat het wel degelijk neerkomt op een straf. Als het CBR iemand een alcoholslot oplegt, kan het Openbaar Ministerie hem of haar dus niet meer vervolgen.

De zaak was aangespannen door drie mensen die waren veroordeeld voor het rijden onder invloed, nadat ze al een alcoholslot hadden gekregen.

Bron: ANP