'Geen te hoge rente bij onderwaterhypotheek'
Huizenbezitters met een hypotheek die 'onder water' staat, zitten veelal vast aan hun eigen bank omdat ze bij andere banken worden geweigerd bij het aflopen van de rentevaste periode. Maar dat betekent niet dat ze bij hun bank slechter af zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een vrijdag verschenen onderzoek.
Dat komt volgens de toezichthouder omdat de bank van de huizenbezitter na het aflopen van de rentevaste periode geen nieuwe risicobeoordeling maakt. Dat is gunstig voor huizenbezitters waarbij het inkomen of de waarde van de woning is gedaald. Het nieuwe rentepercentage wordt niet hoger vanwege de gestegen risico's voor de bank.
Bij het overstappen maakt een nieuwe bank op basis van de huidige waarde van het huis en het huidige inkomen wél een nieuwe risicobeoordeling. Dat kan leiden tot een weigering om de hypotheek over te sluiten.
Naar schatting zijn er in Nederland honderdduizenden huizenbezitters die niet of heel moeilijk kunnen overstappen.
OnduidelijkheidBanken mogen zelf bepalen of zij de 'overstappers' accepteren. Volgens de ACM gaan banken hier verschillend mee om, waardoor onduidelijkheid ontstaat. 'ACM vindt dat banken duidelijker moeten zijn over de overstapmogelijkheden van deze huizenbezitters', aldus de organisatie.
Bron: ANP