Geen tijd voor rusten overdag? Zo komen anderen eraan toe

Een rustmoment overdag is belangrijk, zo geeft driekwart van de bijna 33.000 deelnemers aan onderzoek van Radar aan. Niet zo gek: bijna 80 procent is overdag weleens moe, twee derde voelt zich weleens gehaast of gestresst. Toch komen we aan dat rustmoment vaak niet toe. Waarom niet? Hoe zorgen anderen ervoor dat ze wel tot rust komen?
Wie niet aan (voldoende) rust overdag toekomt, kan zich er vaak lastig toe zetten. Met 37 procent is het de meest genoemde reden. Ongeveer een kwart denkt er simpelweg niet altijd aan. 20 procent geeft aan er wel tijd voor vrij te maken, maar dat tot rust komen simpelweg niet lukt. Andere spelbrekers zijn tijdtekort vanwege een overvolle agenda (31%) en werktijden die een rustmoment overdag niet toelaten (30%). Bij 17 procent speelt een gebrek aan een goede plek om zich even af te sluiten. In de toelichting noemen veel mensen kleine kinderen, mantelzorg en gezondheidsklachten als probleem, waar het gaat om voldoende rust.
Kwart wil mogelijkheid powernap op werk
7 procent heeft op werk de gelegenheid voor het maken van een dutje of powernap, waarvan meer dan de helft (53%) gebruik maakt. De meerderheid heeft er geen gelegenheid toe en dat hoeft van de meesten ook niet. Toch zou ruim een kwart er juist wél blij mee zijn.
Opladen met 10 tot 30 minuten slaap
Wat kun je doen om tot rust te komen? Even helemaal niets, met je ogen dicht maar zonder te slapen, is het meest populair. 53 procent doet dat weleens. Een dutje, of in meer hedendaagse terminologie: ‘powernap’, wordt ook veel gedaan: door bijna 1 op de 5 dagelijks, door nog eens een derde af en toe. De meesten trekken daar tot 30 minuten voor uit. Ongeveer 1 op de 10 laadt zichzelf op in 10 minuten, een ongeveer even grote groep maakt er 1,5 uur of langer voor vrij. Volgens de helft van de respondenten helpt ook sporten om te ontspannen.
Lezen en luisteren om in slaap te vallen
Slechts 4 procent geeft aan een app of iets anders als hulpmiddel te gebruiken om in slaap te vallen. Veel mensen lezen (of beluisteren) een (audio)boek. Daarnaast worden de tv, (klassieke) muziek en afspeellijsten of cd’s met allerlei soorten (natuur)geluiden genoemd. Apps gebruiken mensen ook om in slaap te komen, voornamelijk meditatie-apps.
Mediteren met behulp van app of YouTube
Ook mensen die daadwerkelijk mediteren gebruiken daar apps voor: ruim 1 op de 5 doet dat. Populaire apps zijn Insight Timer, Headspace, Calm, Meditation Moments en allerlei soorten mindfulnessprogramma’s. Anderen gebruiken een cd of een afspeellijst op YouTube voor zogeheten 'geleide meditatie', waarbij je wordt verteld wat te doen. Sommige mensen noemen de bijbel als meditatiehulp. Om te leren mediteren heeft 44 procent een cursus gevolgd.
Luistertip: Radar Radio vertelt wat je kunt doen tegen stress
Sociale media en online surfen: niet rustgevend
Tv of films en series kijken valt volgens de meesten ook onder ontspanning. Veel mensen (73%) is dan ook weleens voor de tv in slaap gevallen, bij een derde gebeurt dat regelmatig. Juist niet rustgevend, volgens de meerderheid van de ondervraagden, zijn sociale media checken of rondklikken op internet. Daarover zijn ook de experts het eens. Zo bleek onlangs nog uit onderzoek waarover al veel gewaarschuwd is: dat jongeren slechter slapen vanwege het schermgebruik in de avond.
Over dit onderzoek
Het onderzoek over rusten overdag is ingevuld door 32.920 mensen. Het merendeel is lid van het Radar Testpanel, een groep van tienduizenden mensen die regelmatig vragenlijsten over consumentenzaken invullen. Wil je ook je mening en ervaring laten meetellen? Meld je gratis aan op www.radartestpanel.nl.