background branding

Geen toegevoegde suiker meer bij zomergroenten in pot of blik

groenten-in-blik062617.jpg

Supermarkten en groenteconservenbedrijven voegen voortaan geen suiker meer toe aan 'zomergroenten' in pot of blik. Ook wordt er minder zout toegevoegd, maakten brancheorganisaties van de levensmiddelenindustrie maandag bekend.

Het gaat om doperwten, wortels, de combinatie daarvan en jonge kapucijners. De hoeveelheid zout in deze producten wordt met een kwart verminderd. Ook in maïs zit volgens de brancheorganisaties voortaan minder zout. Tuinbonen, sperziebonen en snijbonen werden al zonder toegevoegd suiker verwerkt en bevatten voortaan eveneens minder zout.

Nieuwe afspraken

Alle huismerkproducten en merkproducten die in Nederland te koop zijn vallen onder de nieuwe afspraak, aldus de brancheorganisaties FNLI, CBL en Vigef. 'Onze sector maakt samen met de supermarktketens al jaren stappen om zout en suiker in onze producten te verminderen', zegt Ruben Bringsken, voorzitter van de Nederlandse groenten- en fruitverwerkende industrie.

Volgens de belangenbehartigers zijn er ook plannen voor de vermindering van zout en suiker in onder meer wintergroenten en appelmoes.

'Hopelijk begin voor serieuze suikerreductie'

Voedselwaakhond foodwatch juicht de stap toe. 'Suiker toevoegen aan het gezondste onderdeel van de maaltijd - de groenten - is een absurditeit die gelukkig stopt. Hopelijk is deze stap van de conservenfabrikanten het vliegwiel dat nodig is om ook de andere sectoren eindelijk in beweging te krijgen met serieuze suikerreductie', aldus de organisatie.

Bron: ANP