background branding

‘Geen verband tussen gamen en depressie’

gamen-depressie-16-07-2019.jpg

Gamen heeft geen invloed op symptomen van depressie bij tieners, in tegenstelling tot op andere manieren naar beeldschermen kijken. Dit blijkt uit een onderzoek van de American Medical Association.

Gedurende de zes jaar die het onderzoek in beslag nam, zijn bijna 4000 tieners van twaalf tot zeventien jaar ondervraagd over de symptomen van depressie die ze voelden bij het aantal uren dat ze achter beeldschermen besteedden. De onderzoekers ontdekten geen significant verband tussen het spelen van videogames en symptomen van depressie. Ze verklaarden dat het gebrek aan dit verband onder andere kan komen door de positieve invloed van gamen op sociaal en emotioneel gebied.

Wel verband bij sociale media en televisie

Er werd wel een verband gevonden tussen het gebruik van sociale media en depressie. Volgens de onderzoekers kan herhaaldelijk kijken naar ideaalbeelden mogelijk leiden tot een daling van het zelfvertrouwen en depressie ontwikkelen. Dit geldt ook voor televisiekijken. ‘Het onderzoek laat zien dat de schermtijd van tieners gereguleerd moet worden’, aldus de onderzoekers. Volgens hen zou dit het ontwikkelen van een depressie kunnen voorkomen en zelfs aanwezige symptomen van depressie verminderen.

Bron: Jama Pediatrics