Geen verplichte gasaansluiting meer bij nieuwbouw

verwarming062717.jpg

De verplichte gasaansluiting voor nieuwbouwwoningen komt te vervallen. Dat staat in een wetswijziging die minister Henk Kamp van Economische Zaken dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De maatregel moet helpen de uitstoot van CO2 terug te dringen. Voorwaarde is wel dat er een alternatief systeem is om de woning te verwarmen. Kamp rekent erop dat duurzamere alternatieven voor gas de wind in de zeilen krijgen als de aansluitplicht vervalt. Hij wil aan de gemeente overlaten om te bepalen hoe nieuwe huizen worden verwarmd.

Meerderheid nieuwbouw nog met gas verwarmt

Uit een steekproef van Natuur & Milieu bleek onlangs dat 64 procent van de nieuwbouw nog 'ouderwets' met gas wordt verwarmd. Maar ook dat bijna een kwart een aansluiting krijgt op een lokaal warmtenet en dat van 12 procent van de nieuwe woningen met zekerheid valt te zeggen dat ze op een duurzame manier worden verwarmd. Toch is een gasaansluiting nog altijd verplicht.

Nieuwe gasaansluitingen voor tienduizenden huishoudens

Volgens Economische Zaken krijgen jaarlijks zo'n 40.000 nieuwbouwwoningen een nieuwe gasaansluiting. Voor 25.000 woningen wordt hiervoor zelfs een gasnet uitgebreid of nieuw aangelegd.

De Tweede Kamer riep Kamp afgelopen najaar op de verplichting te schrappen.

'Verantwoordelijkheid gemeenten zorgt voor onduidelijkheid'

Milieudefensie noemt het besluit van Kamp 'halfslachtig'. 'Door de verantwoordelijkheid op deze manier bij gemeenten over de schutting te gooien, blijft de onduidelijkheid bestaan. Voor alle partijen, ook projectontwikkelaars en bouwbedrijven, moet glashelder zijn dat bouwen met gas kapitaalvernietiging is.'

Bron: ANP