Geen Zwitsers experiment met basisinkomen

basisinkomen-zwitserland-04122018.jpg

Een nationaal basisinkomen is in 2016 weliswaar weggestemd in Zwitserland, maar in het dorp Rheinau werd alsnog een experiment gestart om de inwoners van een maandelijkse bijdrage te voorzien. Probleem: er is niet genoeg geld ingezameld.

Initiatiefneemster is cineaste Rebecca Panian, die van het experiment een film wilde maken. Meer dan 1300 inwoners van Rheinau hadden zich aangemeld voor een basisinkomen van 2500 Zwitserse franken (2510 euro). Om het experiment te doen slagen was een bedrag van 6,1 miljoen franken (ruim 5 miljoen euro) nodig. Dinsdag 4 december, de door Panian gestelde deadline, was via crowdfunding 'slechts' net iets meer dan 151.000 franken (133.000 euro) opgehaald.

Het Zeeuwse Terneuzen wilde begin 2017 een soortgelijk experiment starten met een basisinkomen van 993 euro per maand zonder enige verplichting. Het ministerie van Sociale Zaken vond deze proef te ver gaan en heeft de gemeente destijds teruggefloten omdat dit in strijd is met de Participatiewet.

'Kans op werk: 3 procent'

Antoinette Hertsenberg onderzoekt werkloosheid onder ouderen. Ze sturen honderden sollicitatiebrieven en krijgen vaak niet eens een ontvangstbevestiging. Laat staan een uitnodiging voor een gesprek. Waarom komt deze groep werklozen nauwelijks nog aan de bak? En moet er een basisinkomen voor deze groep komen?

Bekijk de documentaire van Radar Extra

Bron: ANP