Geld maakt toch gelukkig

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat geld gelukkig maakt. Slechts een derde schaart zich achter het aloude spreekwoord dat geld niet gelukkig maakt. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek onder vijfhonderd mensen naar geluk van onderzoeksbureau Trendbox.

Het onderzoek laat volgens Trendbox zien dat geluk en inkomen verband met elkaar houden; hoe hoger het inkomen, hoe gelukkiger de Nederlander zichzelf vindt.

Kinderen en gezondheid zijn niet de grootste factor om je gelukkig te voelen. Circa 20 procent van de ondervraagden is het eens met de stellingen 'Ik hoef niet gelukkig te zijn, zolang ik maar gezond ben' en 'Pas wanneer je kinderen krijgt, is je geluk compleet'.

Volgens 20 procent van de ondervraagden zijn Zweden de gelukkigste mensen binnen de Europese Unie, Nederlanders staan op de tweede plaats (13 procent). Luxemburg staat met 12 procent op de derde plaats. Driekwart van de ondervraagden geeft aan zeer of nogal gelukkig te zijn. De overige Nederlanders zijn niet automatisch ongelukkig, maar kennen gelukkige en ongelukkige perioden.