background branding

Geld overgemaakt naar de verkeerde persoon? Dit kan je doen

geld-overgemaakt-verkeerde-persoon-16052019.jpg

Je wil geld overschrijven naar de rekening van een bekende maar maakt per ongeluk een foutje waardoor het naar de verkeerde persoon wordt gestuurd. Wat kan je doen om je geld terug te krijgen?

Als je geld naar een verkeerd persoon hebt overgemaakt, weet je waarschijnlijk niet bij wie het op zijn of haar rekening is verschenen. Neem daarom contact met jouw bank op. De bank kan voor jou uitzoeken wie de ontvanger is en het geld terugvragen. Echter, als de ontvanger het geld niet terug wil geven of niet reageert op het verzoek van jouw bank, kan je zelf (juridische) maatregelen nemen. Jouw bank zal je de NAW-gegevens van de ontvanger geven zodat je zelf contact op kunt nemen. 

Is het geld onterecht van je rekening afgeschreven via een automatische incasso? Dan kun je het geldbedrag zelf online terugvorderen binnen 56 dagen.

IBAN-naamcheck

Sinds 2018 is de kans dat je geld overmaakt naar de verkeerde persoon kleiner geworden. Verschillende banken hebben in dat jaar de IBAN-naamcheck ingevoerd. Met deze check controleert de bank of de naam en het rekeningnummer waar je het geld naar overmaakt, overeenkomen. Je krijgt een melding als dit niet het geval is. 

Lees meer over de IBAN-naamcheck

De bank heeft het verkeerd overgemaakt

Ook kan het voorkomen dat de bank een fout maakt bij overschrijvingen. De bank heeft als plicht dat zij ervoor zorgt dat betalingen goed gaan. De bank is dan ook verantwoordelijk. Neem contact op met jouw bank als zij een fout gemaakt heeft.

Voorkomen dat je het verkeerd overmaakt

Je kunt het beste voorkomen dat je geld naar een verkeerd rekeningnummer overmaakt. Want als het fout gaat, krijg je weinig hulp. Neem daarom de tijd als je geld overmaakt. Let vooral op dat je melding van de IBAN-naamcheck niet snel wegdrukt. Ook kun je de ander vragen om een Tikkie of betaalverzoek te sturen.

Bron: Rabobank/de Consumentenbond