Geldigheid verlopen theoriecertificaat CBR verlengd wegens coronavirus

16042020 rijles.jpg

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) verlengt de geldigheid van verlopen theoriecertificaten vanwege het coronavirus. Hierdoor kun je met een verlopen certificaat alsnog afrijden wanneer de rijexamens weer doorgaan.

Het CBR is in overleg met alle relevante partijen om te bepalen hoe lang het theoriecertificaat geldig moet blijven door de maatregelen tegen het coronavirus. 

Reserveren niet mogelijk

Alle theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen, rijtesten en cursussen (alcohol en verantwoord rijgedrag) zijn in lijn met het kabinetsbesluit tot en met tenminste 28 april uitgesteld. Dit geldt ook voor alle beroepsexamens en de registratie van nascholingscursussen (code 95). Dit is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst . Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. Zoals eerder al gemeld, is het ook niet mogelijk om examens te reserveren 'om een run op examens en toetsen na 28 april te voorkomen'.

Kosteloos inhalen

Het CBR werkt momenteel een plan uit voor de herstart van alle examens en toetsen zodra het kan. Alle geannuleerde examens en toetsen kunnen dan kosteloos worden ingehaald.

Code 95 en geldigheid certificaten professionals

Door het afgelasten van alle theorie- en praktijkexamens verloopt mogelijk ook de geldigheid van certificaten, passen of uitslagen van (toekomstige) beroepschauffeurs of andere professionals. Het CBR meldt dat ze de problemen die hierdoor kunnen ontstaan in beeld hebben. 'Mogelijke oplossingen worden op dit moment onderzocht. Zodra deze duidelijk zijn, zullen wij dit direct bekend maken.'

Het kabinet heeft ook besloten om de scholen langer dicht te houden. In het verlengde daarvan kunnen fysieke nascholingscursussen voor de code 95 geen doorgang vinden. 'Binnenkort is hierover meer informatie beschikbaar.'

Medische beoordeling gaat door

De medische beoordeling voor het rijbewijs gaat overigens wel door. 'Stafmedewerkers, medewerkers in kantoorfuncties en medewerkers van de divisie Rijgeschiktheid werken zoveel mogelijk vanuit huis of verspreid over de kantoren. Op die manier kunnen we zoveel mogelijk klanten blijven helpen met hun medische beoordeling voor het rijbewijs en beperken/minimaliseren we de risico’s', aldus het CBR.