Geldnood dreigt voor 2,5 miljoen huishoudens door hoge energieprijzen

9junigeldenergie.jpg

Ruim 2,5 miljoen huishoudens krijgen mogelijk financiële problemen door de hoogte van de energieprijzen. Ze komen in betalingsproblemen of moeten op hun spaargeld leven. Ook de middeninkomens krijgen problemen met de hoge prijzen. Dit blijkt uit gesprekken met energiebedrijven en budgetinstituut Nibud, die door BNR werden gevoerd. 

Energieleveranciers melden dat de betalingsproblemen bij klanten groter worden. Volgens Eneco hebben steeds meer klanten te weinig geld op hun betaalrekening om te betalen, of ze moeten het uit hun spaarpot halen. Hierdoor krijgen de energieleveranciers hun geld niet. Energiebedrijven Vattenfall en Essent verwachten ook problemen met de naheffing die sommige klanten zullen krijgen omdat ze hun maandbedrag niet hoog genoeg inschatten. 

'Dertig tot veertig procent komt momenteel moeilijk rond'

Het Nibud vindt het 'zeer aannemelijk' dat 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens 'last gaan krijgen van de hoge energierekening'. Op het moment komt dertig tot veertig procent moeilijk rond, zegt directeur Arjan Vliegenthart. 'De ene zet zijn spaargeld in of bezuinigt nog verder op bijvoorbeeld boodschappen en energie. De andere kan het geld helemaal niet ophoesten en komt in betalingsproblemen.'

Niet alleen de lage inkomens, ook de middeninkomens

De landelijke regelingen voor compensatie van de huishoudens gelden voornamelijk voor minima, zoals de energietoeslag. Maar nu komen ook middeninkomens in het nauw. Dit gaat nog toenemen door de hogere stookkosten in het najaar en het aflopen van oudere, goedkopere contracten. Energiebedrijven willen dit voorkomen door betalingsregelingen met klanten te treffen en samen te werken met schuldhulpverleners. Dit om te voorkomen dat de betalingsproblemen nog groter worden. Bij Geldfit stijgt het aantal hulpzoekende mensen. Drie van de vier hulpvragers klopt daar aan vanwege een hoge energierekening. 

Bron: BNR