Gemeente Amsterdam gaat lachgasverkoop aanpakken

Lachgas-verkoop-aanpakken-04092019.jpg

Amsterdam wil een einde maken aan de verkoop van lachgas op straat. De verkoop ervan zonder vergunning in de openbare ruimte is verboden en de gemeente en politie gaan hier de komende periode actief op handhaven. Handelaren die het middel aanbieden, kunnen rekenen op een boete en een dwangsom als ze in herhaling vallen.

Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad. Aanleiding voor de maatregelen is de 'explosief toenemende overlast door verkoop van lachgas op straat en de signalen over gezondheidsincidenten bij excessief gebruik', aldus de burgemeester. Ook wil de gemeente meer aandacht voor de gevolgen van het gebruik van lachgas voor de gezondheid. Het gas, dat je op verschillende manieren is te inhaleren, kan schadelijk zijn voor de hersenen. Het kan leiden tot zuurstoftekort en uiteindelijk bewusteloosheid.

Lees ook: Aantal gezondheidsklachten door lachgas neemt snel toe

Ufogas

Volgens Halsema is het gebruik van lachgas niet strafbaar, maar dat betekent niet dat het overal zonder vergunning mag worden verkocht. Dat geldt ook voor bestellingen die online worden gedaan, schrijft ze. De burgemeester doelt hiermee op Ufogas, dat via bakfietsen op de uitgaanspleinen lachgas verkoopt. Ufogas levert na een online bestelling het gas via een koeriersbedrijf, dat in handen is van dezelfde eigenaar. Na de verkoop van een ballon mag het verkooppunt er slechts 15 minuten staan, maar door regelmatige verkopen blijft de verkoop op één punt.

Lees ook: 'Maatregelen nodig tegen verkoop lachgasballonnen uit bakfietsen'

Ufogas heeft overigens al te horen gekregen dat bij een overtreding gelijk een dwangsom van duizenden euro's wordt opgelegd. Andere verkopers krijgen eerst een boete van 95 euro en moeten als ze opnieuw in de fout gaan een dwangsom betalen.

De eigenaar van Ufogas kondigde afgelopen weekend aan dat hij donderdagavond een manifestatie wil houden bij het stadhuis, uit onvrede over het gemeentelijk beleid wil hij 20.000 gratis lachgasballonnen uitdelen. Hij heeft dit nog niet gemeld bij de gemeente en het is ook nog niet duidelijk of de burgemeester dit toestaat.

Meer maatregelen

Een aantal andere gemeenten heeft de verkoop van lachgas tijdens evenementen al aan banden gelegd. Amsterdam wil ook kijken welke maatregelen de stad kan treffen tegen de verkoop van lachgas vanuit winkels.

Update 5 september - Manifestatie toegestaan, maar zonder lachgas

Ufogas mag donderdag geen 20.000 gratis lachgasballonnen uitdelen tijdens de manifestatie in Amsterdam, laat de gemeente weten. De eigenaar van Ufogas wil demonstreren voor het stadhuis, maar de gemeente staat niet toe dat hij de ballonnen uitdeelt en heeft hem verzocht de betoging te verplaatsen naar het Waterlooplein, aan de achterkant.

'De gemeente Amsterdam heeft de eigenaar van Ufogas laten weten dat hij het recht heeft om te demonstreren', aldus de woordvoerder van burgemeester Femke Halsema. 'Maar het uitdelen of verkopen van lachgas is niet toegestaan, vanwege een realistische kans op wanordelijkheden. Ook de aanwezigheid van gasflessen of voertuigen waarmee je gasflessen kan vervoeren wordt niet toegestaan.'

Dwangsom

Om te voorkomen dat Ufogas toch lachgas uitdeelt of verkoopt is een last onder dwangsom opgelegd. De manifestatie mag van de gemeente niet voor het stadhuis plaatsvinden, omdat de hoofdingang van de Nationale Opera dan niet toegankelijk meer is.

De eigenaar van Ufogas laat in een reactie weten dat hij donderdag aan de achterzijde van het stadhuis gaat demonstreren, met lachgasballonnen.

Wat is lachgas?

Wat zijn de effecten van lachgas precies en moet je je als ouder zorgen maken als je kind 'wel eens een ballonnetje doet'? Zorg.nu legt uit.

Zorg.nu: Wat is lachgas en hoe gevaarlijk is het?

Bron: ANP