Gemeente Wijdemeren blijft bij besluit over bijstandsboete inwoner

21012021BIJSTAND.jpg

De gemeente Wijdemeren blijft erbij dat een inwoner van die gemeente ruim 7000 euro aan onterecht ontvangen bijstand moet terugbetalen. De kwestie kreeg eind vorig jaar veel aandacht, omdat de gemeente de vrouw zou 'straffen' voor het feit dat ze gratis boodschappen van haar moeder kreeg. Maar volgens de gemeente, die het dossier nog eens heeft bekeken, gaat het om een rechtvaardig besluit.

De inwoner kreeg vanaf 2015 een uitkering en had ook recht op toeslagen, aldus de gemeente donderdag. In 2018 bleek dat zij sinds 2015 geen aantoonbare uitgaven voor levensonderhoud had gedaan, maar wel in het bezit was van een auto en een motor. 'Uit het duurdere segment', volgens de gemeente. 

Inwoner meldde geen verandering in vermogen

Mensen die in de bijstand zitten, zijn verplicht om veranderingen in hun vermogen (het bezit van de auto) en hun inkomen (de gratis boodschappen) te melden, maar de Wijdemerense heeft dat niet gedaan. Ook meldde ze niet dat ze in het buitenland was geweest, zegt de gemeente.

College van Wijdemeren geeft uitleg

'Het staat iedereen vrij om zelf te besluiten waar je je geld aan uitgeeft, maar dat kan niet ten koste gaan van uitgaven waarvoor de bijstand is bedoeld, namelijk de kosten van levensonderhoud', verklaart het college van Wijdemeren donderdag. De gemeente heeft de waarde van de geschonken boodschappen geschat op basis van het Nibud, omdat de vrouw daarover ondanks aandringen geen gegevens verstrekte. Dat bedrag komt uit op 7039,96 euro. Er is geen boete opgelegd.

Politici zijn verontwaardigd

De rechter gaf de gemeente in 2019 gelijk, maar in de zaak is hoger beroep ingesteld. Het is nog niet bekend wanneer dat beroep dient. Zolang de zaak onder de rechter is, hoeft de vrouw nog niks te betalen. De kwestie heeft in de Tweede Kamer tot verontwaardiging geleid. Politici willen een onderzoek naar maatwerk rond uitkeringen.

Lees ook: 'Gemeenten kunnen boetes kwijtschelden die bijstandsontvangers door foutje krijgen'

Bron: ANP