Gemeentelijke subsidies lopen sterk uiteen

Subsidies-gemeenten-verduurzaming.png

Je huis verduurzamen is in de ene gemeente veel aantrekkelijker dan in de andere, zo blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. Woon je in Den Haag? Dan kan je voor 29 verduurzamingsmaatregelen aan je huis aanspraak maken op subsidie, woon je in Aalten, dan heb je nul opties. 

In 2050 moeten alle huizen in Nederland van het gas af zijn. De overheid heeft daar leningen en subsidies beschikbaar voor gesteld. Op dit moment moet je nog twee aanpassingen aan je huis doen om in aanmerking te komen voor subsidies en je moet het zelf voorfinancieren. Dat is voor veel mensen een brug te ver. Daarom zijn er in 77 procent van de gemeenten aanvullende subsidies mogelijk. 

Maar of er een subsidiepot beschikbaar is verschilt per gemeente. Zo gaat verslaggever Fons Hendriks langs bij twee zwagers, beide bezig met het verduurzamen van hun woning en wonend in een andere gemeente. In Boxtel wonen Hans en Willianne van Schaik, die hun huis flink verduurzaamd hebben. Ze hebben onder andere 3 airco’s, 14 zonnepanelen en overal dubbelglas. Voor het einde van 2022 willen ze van het gas af zijn. Een flinke investering van tussen de 25.000 en 30.000 euro. 

Grote verschillen binnen gemeenten

Helaas is er geen enkele subsidies beschikbaar in de gemeente Boxtel. Het stel was klaar met wachten en is dus zelf aan de slag te gaan. Des te frustrerend dat een paar kilometer verderop in de gemeente Heusden, waar zwager Cees van Esch woont, wel subsidies zijn. 

Van Esch bouwt een duurzame nieuwbouwwoning met onder andere 24 zonnepanelen. Toch loont het ook niet om een nieuwbouwhuis duurzaam te bouwen, de gemeente verstrekt namelijk alleen voor het verduurzamen van bestaande woningen subsidies.

Overleef de energierekening

Sinds de gasprijzen door het dak gaan, stromen de bezorgde reacties over energierekeningen binnen bij de Radar-redactie. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, zijn de rekeningen onbetaalbaar en reden tot grote zorg. Wat kun je nu zelf nog doen? Bekijk de documentaire 'Overleef de energierekening' op NPO Start.

Nieuwbouwwoning komt niet in aanmerking voor subsidie

Zo zijn er veel mensen met een nieuwbouwhuis die niet in aanmerking komen voor subsidies: ‘Ik vind het erg jammer. Er zijn heel veel mensen die plannen hebben voor nieuwbouwwoning, maar door de nieuwe eisen te maken krijgen met grote kostenposten. Mensen moeten investeringen meenemen in hun hypotheek of financiering en dan praat je over substantiële bedragen’, zegt Van Esch.

Burgemeester Boxtel: Het komt door de begroting

Fons gaat langs bij de burgemeester van Boxtel, Ronald van Meygaarden, om verhaal te halen waarom er geen subsidies beschikbaar zijn voor het verduurzamen van huizen. Volgens van Meygaarden heeft het alles te maken met de begroting van Boxtel: ‘Als je geen geld hebt, kun je het ook niet uitgeven.’ De sociale voorzieningen zijn volgens de burgemeester juist weer beter dan in andere gemeenten.

Let dus op waar je naartoe verhuist, mocht je duurzaam willen gaan wonen, want het kan je een vermogen schelen in welke gemeente je gaat wonen. Woonden Hans en Willianne vijf kilometer verderop in de gemeente van hun zwager, was er een subsidiepot van ruim 5800 euro beschikbaar geweest. 

Op de site van Milieu Centraal kun je inzien welke subsidies er beschikbaar zijn in jouw gemeente.