'Gemeenten blijven nepaccounts inzetten om informatie over burger in te winnen'

03062021onlineindegatenhouden.jpg

Een aantal gemeenten die nepaccounts gebruiken om online informatie in te winnen over hun burgers, zegt niet te willen stoppen met die omstreden praktijk. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.

De gemeenten vinden, in tegenstelling tot privacy-experts, dat de wetgeving toestaat dat ambtenaren in sommige gevallen heimelijk online meekijken. Ze gebruiken nepprofielen om criminaliteit, ongeregeldheden als rellen en bijstandsfraude op te sporen op onlineplatforms en sociale media.

Opheldering over online-monitoring

Eerder bleek uit onderzoek van de NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen dat gemeenten online meekijken met burgers. Bijna één op de zes gemeenten zet ook nepaccounts in. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ollongren wil opheldering over online-monitoring door gemeenten.

Gemeenten halen nepaccounts offline

Naar aanleiding daarvan hebben meerdere gemeenten nepaccounts offline gehaald. Zo stopt de gemeente Uithoorn per direct met het gebruik van een fictief profiel dat meekeek in besloten Facebookgroepen. Ook Hilversum zet nepaccounts 'on hold' tot meer duidelijk is over regelgeving.

Bron: ANP Mediawatch / De Volkskrant