Gemeenten gaan huisjesmelkers tegen door zelfwoonplicht in te voeren

Nieuwbouw2-10-8-2020.jpg

Een groeiend aantal gemeenten wil de lokale huizenmarkt betaalbaarder maken voor starters en mensen met een kleinere beurs door beleggers uit te sluiten bij de verkoop van nieuwbouw. Zij verplichten kopers in hun aangeschafte huis te wonen, waarmee verhuur onmogelijk wordt.

Een groep van bijna twintig gemeenten heeft in het afgelopen jaar een zogeheten zelfbewoningsplicht ingevoerd, zo blijkt uit onderzoek van het FD. Onder die gemeenten zijn niet alleen grote steden zoals Amsterdam en Utrecht die vaak de aandacht trekken met oververhitte huizenmarkten. Ook bestuurders in Bernheze, Nieuwkoop en Bergeijk legden onlangs zelfwoonplicht bij nieuwbouw op om de komst van beleggers te beteugelen.

'Hoe houden we greep op de lokale markt?'

'Ik merk dat gemeenten de afgelopen jaren steeds vaker zoeken: hoe houden we greep op de lokale markt en hoe kunnen we die sturen?', zegt adviseur Thierry Wever van onderzoeks- en adviesbureau Rigo. Het antispeculatiebeding, waarmee de snelle doorverkoop van koopwoningen wordt verboden, was al een veelgebruikt middel. Studentensteden als Groningen, Den Haag en Leiden legden de verkamering van woningen aan banden en het lijkt erop dat steden zoals Rotterdam en Nijmegen zullen volgen.

Bron: ANP MediaWatch / FD