Gemeenten geven eigen inwoners voorrang bij toewijzing huis

woningnood-gemeenten-buitenstaanders-16012020.jpg

Nu de woningnood hoog is, geven veel gemeenten eigen inwoners (weer) voorrang bij het toewijzen van een huis. BNR deed navraag bij woningcorporaties en andere partijen uit de vastgoedsector. 'In het verleden waren dergelijke eisen heel normaal, maar dat werd weer losgelaten. Nu de crisis op de huizenmarkt toeneemt, halen gemeenten dit middel weer uit de kast', zegt Bram Klouwen, directeur van woningmarktadviesbureau Companen. 

Het gebeurt onder meer in en rond Amsterdam, maar ook op andere plekken maken gemeenten afspraken met corporaties. 'In de regio Leiden hebben Katwijk, Alphen aan den Rijn en Noordwijk zulke afspraken gemaakt', zegt Klouwen. Ook Vestia ziet een tendens dat gemeenten steeds vaker eigen inwoners voorrang geven. Dat zou met name spelen in de regio's Haaglanden en Rijnmond.

'Het zorgt voor scheve ogen'

Volgens Paulus Jansen, directeur van de Woonbond, is dit niet de oplossing van het probleem. 'Een muur om je stad bouwen helpt niet. Een buitenstaander die al jaren op de wachtlijst staat bij een corporatie, ziet daardoor zijn kansen slinken. Dat zorgt voor scheve ogen.'

Documentaire Radar: De Woningnoodramp

Radar heeft in een tweedelige documentaire uitgebreid aandacht besteed aan de crisis op de woningmarkt. Hoe heeft het zover kunnen komen? En wat kunnen we eraan doen? Via onderstaande link kom je op de documentairepagina; hier kan je de hele documentaire terugkijken en vind je een grote selectie van hulpartikelen over dit onderwerp. 

Radar Extra: De Woningnoodramp 

 Bron: ANP Mediawatch / BNR