background branding

Gemeenten: van gas los kost miljoenen

gasloze-gemeente-nl-250618.jpg

Om gemeenten aardgasvrij te maken zijn er snel enorme fondsen nodig. Dat zegt wethouder Joost Reus van de gemeente Culemborg in de Volkskrant. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) moet volgens Reus bij het Rijk miljoenen euro's los zien te krijgen voor de rol van de gemeenten in de energietransitie. Hij brengt daarom namens een reeks Gelderse gemeenten woensdag een motie met deze boodschap in op de jaarvergadering van de VNG.

Volgens Reus hebben gemeenten voor de komende vier jaar zeker 300 miljoen euro nodig om met de bewoners te bespreken en te onderzoeken hoe die het best van het gas los kunnen komen. 'En daarnaast zijn er nog miljarden euro's nodig om dat proces ook echt uit te voeren', laat Reus weten.

Hij dient de motie bij de VNG in namens onder meer Arnhem, Nijmegen, Ede, Zutphen, Renkum en Doetinchem. 'Gemeenten als Culemborg, Nijmegen en Utrecht hebben al geld gereserveerd, maar veel gemeenten zijn afwachtend. Maar als we binnen enkele decennia van het gas af willen, kunnen we ons niet permitteren nog lang te wachten.'

Bron: ANP