background branding

'Gemiddelde alcoholconsumptie gedaald in Nederland'

alcoholgebruik21092018.jpg

Alcohol doodt jaarlijks meer dan drie miljoen mensen, voornamelijk mannen. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Nederland scoort echter goed op het thema verantwoorde alcoholconsumptie, maakt de STIVA, de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie, uit het nieuwste rapport op.

De gemiddelde alcoholconsumptie per jaar per hoofd van de bevolking van 15 jaar en ouder is gedaald van 10,4 liter in 2010 naar 8,7 liter in 2016. 'Slechts twee landen uit de EU-28 drinken minder', becijfert de STIVA.

Weinig bingedrinkers

Iets meer dan een kwart van de Nederlanders heeft de afgelopen maand zes of meer glazen achter elkaar gedronken (bingedrinken). 'Op dit vlak doen slechts vijf landen het beter.'

'Nederland staat in de top 3 van landen waar schadelijk alcoholgebruik het minst voorkomt', zegt de STIVA. Anderhalf procent heeft een drankprobleem 'maar in vergelijking met het Europees gemiddelde van 8,8 procent is dit een gunstig resultaat', aldus de organisatie. 'Maar onze ambities gaan verder', zeg STIVA-directeur Peter de Wolf.

Onderschatting

Het Nederlandse Instituut voor alcoholbeleid STAP bevestigt de uitkomsten van het rapport, maar waakt voor te veel optimisme. 'Nederland is binnen Europa inderdaad een laagvlieger, maar Europa als geheel is juist weer een continent waar relatief veel alcohol wordt geconsumeerd', zegt directeur Wim van Dalen.

Stap waarschuwt voor onderschatting. 'Alcohol kost de maatschappij veel geld en het brengt forse gezondheidsrisico's met zich mee.' Uit het rapport blijkt ook dat veel Nederlanders momenteel méér drinken dan het nieuwe WHO-advies, zegt Van Dalen.

Bron: ANP