Gemiddelde woningprijs voor het eerst boven 3 ton

gemiddelde-woningprijs-boven-3-ton-26022019.jpg

De gemiddelde verkoopprijs voor een bestaande woning is in januari voor het eerst door de grens van 300.000 euro gebroken. In doorsnee werd een huis in de eerste maand van het jaar voor 302.157 euro van de hand gedaan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Huizenkopers hebben al jaren te maken met almaar stijgende prijzen. Gemiddeld was een koophuis 8,7 procent duurder dan een jaar eerder. In december stegen de prijzen op jaarbasis met 8,4 procent. De stijgende prijzen gingen gepaard met een daling van het aantal huizen dat van eigenaar wisselde. Het kadaster registreerde 15.125 verkochte woningen. Dat is bijna 6 procent minder dan in januari 2018.

Historische grens zou al in september of oktober doorbroken worden

Heel even leek het er eind vorig jaar op dat de volledig op hol geslagen woningmarkt in Nederland enigszins tot rust aan het komen was. De historische grens van drie ton voor een gemiddelde koopwoning zou volgens verwachting al in september of oktober doorbroken worden. Dit bleef echter uit, omdat de prijzen in die maanden een stuk minder hard doorstegen.

De hoop op een einde aan de huizengekte leefde op toen december een opmerkelijke prijsdaling kende, van -0,6 procent. Maar tegenover die daling blijkt in januari een enorme stijging van maar liefst van 1,8 procent te staan. 'Wie had gehoopt dat de woningmarkt eindelijk weer in rustiger vaarwater is aanbeland komt helaas bedrogen uit', zegt econoom Nic Vrieselaar van Rabobank over de bruut doorgeprikte droom.

Bron: ANP / ANP MediaWatch / De Telegraaf