Gemiddelde WOZ-waarde van Amsterdamse woningen op hoogste punt ooit

woz-waarde-amsterdam-091117.jpg

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen in Amsterdam is in 2017 gestegen naar het hoogste niveau ooit. De geschatte waarde van woningen op basis waarvan de WOZ-belasting wordt berekend steeg in Amsterdam met bijna 15 procent. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In Amsterdam is de gemiddelde WOZ-waarde nu 290.000 euro. In 2016 was dat nog 253.000 euro. Het oude WOZ-record stamde uit 2010.

In heel Nederland steeg de gemiddelde WOZ-waarde voor het tweede jaar op rij en kwam uit op 216.000 euro per woning. Dat is 3,3 procent meer dan een jaar eerder.

Landelijk gemiddelde onder topniveau van 2010

De WOZ-waarde volgt de ontwikkeling van de huizenprijzen grofweg en met ongeveer een jaar vertraging. Dat komt doordat woningen worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar. De gemiddelde WOZ-waarde in Nederland ligt nog bijna 11 procent onder het topniveau van 2010.

De Woonbond benadrukt dat de WOZ-waarde niet alleen voor huizenbezitters van belang is. Ook huurders moeten opletten op de waarde van woning.

Bij een stijging van de WOZ-waarde mag ook de maximaal toegestane huurprijs van sociale huurwoningen worden verhoogd. De belangenvereniging voor huurders heeft een modelbrief op haar website om bezwaar te maken tegen een verhoging van de WOZ-waarde.

Bron: ANP

Meer over