Gerechtshof: 'Spaartaks onredelijk en buitenproportioneel'

spaartaks-onredelijk-170118.jpg

Het gerechtshof van Amsterdam oordeelde dinsdag dat spaarders in 2014 en misschien nog langer, te veel belasting over hun vermogen hebben betaald. De vermogensheffing, ook wel spaartaks genoemd, is volgens het hof 'onredelijk en buitenproportioneel' omdat hierbij geen rekening wordt gehouden met de lage spaarrente. Dat meldt de Telegraaf.

Het betreft een proefzaak, aangespannen door de Bond van Belastingbetalers. Het gaat om een spaarder die 96 procent van de in 2014 ontvangen rente over zijn spaargeld heeft moeten afdragen aan de fiscus. Het is de eerste keer dat het Amsterdamse hof in het voordeel van de Bond oordeelt in een zaak over vermogensrendementsheffing.

De bond wil dat alle spaarders worden gecompenseerd. Het hof vindt het niet nodig om in te grijpen. De overheid heeft volgens het hof vanwege de lage rente zelf al de regels aangepast. De wetgever moet altijd enige tijd worden gegund om zelf orde op zaken te stellen, aldus het hof.

'Spaarders worden benadeeld'

Op een vermogen vanaf 25.000 euro hanteerde de Belastingdienst tot 1 januari 2017 nog een verwacht rendement van 4 procent. Hiervan wordt 30 procent belast, waardoor de vermogensheffing uitkomt op 1,2 procent. En dat percentage ligt hoger dan de rente van de meeste banken. Daarom worden mensen die hun vermogen gedeeltelijk op geheel op een spaarrekening hebben staan benadeeld, stelt de bond.

In november 2017 werd bekend dat de spaartaks flink omlaag gaat. De fiscus zal hierbij rekening houden met de lage spaarrente. Ook wordt het belastingvrije deel verhoogt naar 30.000 euro. 

Bron: Telegraaf / ANP