Geslaagde proef op rekening rijden bij RET

De proef van de Rotterdamse vervoerder RET om reizigers op rekening te laten rijden is geslaagd. Daardoor kunnen dit jaar nog eens 1000 reizigers van deze nieuwe dienst gebruik gaan maken.

Dat heeft de RET maandag bekendgemaakt. Vanaf januari 2015 is de dienst voor alle ov-reizigers beschikbaar die met de RET reizen.

Tijdens de proef van een half jaar konden 200 mensen een maand lang op rekening rijden. Daardoor hoefden ze geen saldo meer op hun ov-chipkaart te hebben. Ze kregen aan het eind van de maand een factuur opgestuurd. Het reisbedrag werd dan automatisch van de bankrekening afgeschreven.Online uitchecken

Volgens de RET waren de proefpersonen enthousiast over het gebruiksgemak van het achteraf betalen. 'Ze hadden geen zorgen over onvoldoende saldo, gebrek aan kleingeld en gesloten poortjes', aldus RET-directeur Pedro Peters. Met de nieuwe betaalwijze is het ook mogelijk na een rit via internet alsnog uit te checken als de reiziger dat is vergeten.

Het gemeentelijk vervoersbedrijf in Amsterdam begon 1 oktober met de proef. Daardoor kunnen RET-reizigers met hun ov-chipkaart ook bij het GVB achteraf betalen.

Meer betaalvormen


Meer betaalvormen

'De dienst is de opmaat naar nog meer betaalvormen', weet directeur Arco Groothedde van ov-chipkaart ontwikkelaar Translink. 'Wij hebben daar met de RET een nieuw systeem voor ontwikkeld. Dat maakt het mogelijk om in de toekomst betalingen met bankpassen en smartphones te verwerken.'

Bron: ANP