Gestoken door een wesp: dit moet je weten

wespensteekwatmoetikdoenhulpartikel.jpg

Wespen kunnen 's zomers voor veel ergernissen zorgen. Bijvoorbeeld wanneer ze boven je drankje blijven vliegen of om je hoofd heen dwarrelen. Maar als een wesp je steekt, wordt het pas echt vervelend. Zorg.nu geeft tips wat je moet doen bij een wespensteek.

Volgens het Antigifcentrum kunnen zich drie soorten reacties voordoen na een steek:

•    Lokale reactie

•    Allergische reactie

•    Toxische reactie.

Meest voorkomende reactie

Een lokale reactie komt het vaakst voor. De steek is zeer pijnlijk, maar een arts bezoeken is meestal niet nodig. Op de plek van de steek wordt het rood en kan er een zwelling van enkele centimeters ontstaan. Dit komt door 'vaso-actieve amines', vaatverwijdende stoffen. Vaak jeukt de plek ook. Meestal wordt de reactie na een paar uur iets minder. Een steek in de buurt van je mond of keel kan door de zwelling zeer gevaarlijk worden, raadpleeg in dat geval een arts.

'Moeite met slikken, misselijkheid of daling van de bloeddruk'

Bij een allergische reactie kunnen onder andere de volgende klachten zich voordoen: jeuk, misselijkheid, braken, diarree, duizeligheid, moeite met slikken, daling van de bloeddruk, of bewustzijnsverlies. Je kunt zelfs een anafylactische shock krijgen. Dit is een acute, zeer ernstige allergische reactie. Dit kan levensbedreigend zijn! Belangrijk is dan om snel te handelen. Bijvoorbeeld door adrenaline in te spuiten met een pen. Deze heb je wellicht zelf bij je als je eerder ernstige allergische reacties hebt gehad. Raadpleeg wel altijd een arts voordat je de pen wilt gebruiken. Ambulancepersoneel heeft er ook altijd een.

Meer dan twintig steken

Bij een toxische reactie neemt de ernst van de reactie toe met het aantal steken. Hoe meer steken je hebt, hoe meer ingespoten gif in je lichaam zit. Naast de symptomen van een lokale reactie kun je ook last krijgen van moeheid, braken, hoofdpijn of daling van de bloeddruk. Krijg je als volwassene meer dan twintig steken, dan dien je ter observatie opgenomen te worden in het ziekenhuis. Bij kinderen ligt dit aantal een stuk lager!

Wat moet je doen na een wespensteek?

  • Koel de plek van de steek met natte doeken of een nat kompres.
  • Je kunt eventueel een zalf gebruiken tegen huidirritatie. Bijvoorbeeld een zalf met menthol, Aloë Vera of Calendula.  
  • Ben je gestoken in de buurt van je mond of keel? Bel dan 112 en zuig op een ijsblokje om de zwelling tegen te gaan.
  • Bij een ernstige allergische reactie met bijvoorbeeld een heftige benauwdheid: bel 112.

Over de vraag of je wel of niet het gif moet uitzuigen na een steek bestaat veel onduidelijkheid, zelfs onder imkers. Ad Aarts, gediplomeerd bestuiving imker, zegt: 'Onzin, dat moet je niet uitzuigen. Het heeft geen zin en is ook lastig eruit te krijgen.'

Hoe voorkom je een wespensteek?

  • Vermijd de omgeving van wespennesten.
  • Raak niet in paniek als een wesp om je heen vliegt, maar blijf kalm.
  • Wespen komen af op zoete dingen, zoals limonade of fruit. Zorg dat je deze producten buiten niet te lang op tafel laat staan of goed afdekt.
  • Let op bij het nemen van een slok van bijvoorbeeld frisdrank, er kan een wesp in je glas of blikje zijn gevlogen.
  • Weet je dat je allergisch bent voor wespen? Draag dan een de pen met inspuitbare adrenaline bij je.

Bron: Antigifcentrum/Rode Kruis

Meer over