Gestopt met roken: doorgeven aan overlijdensrisicoverzekering?

ORV-forumvraag-26-02-2019-780.jpg

Als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, moet je aangeven of je rookt. Je betaalt meer voor de verzekering als dat het geval is. Maar als je stopt met roken, kun je dat in veel gevallen ook weer doorgeven, om zo in aanmerking te komen voor een lagere premie.

'Wij hebben op de hypotheek bij Aegon en hier zit ook een overlijdensrisicoverzekering bij. Nu ben ik sinds juni 2014 gestopt met roken en dacht een paar maand geleden laat ik dit eens gaan wijzigen bij de verzekeringen waarbij we dit tijdens afsluiten van de hypotheek in 2012 moesten vermelden', schrijft Marleen1982 op het Radar Forum.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) keert een bedrag uit als je overlijdt. Dat geld kunnen je nabestaanden gebruiken om het inkomstenverlies op te vangen. Het kan ook zijn dat je verplicht bent zo'n verzekering af te sluiten als je een huis koopt.

Lees meer: Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Nieuwe verzekering afsluiten?

'Nu krijg ik de terugkoppeling dat ze contact hebben gehad met Aegon en ze hier geen wijziging meer in gaan doen. Dan moet ik maar een nieuwe verzekering afsluiten, wat weer extra kosten met zich meebrengt waar ik niet op zit te wachten', aldus Marleen1982. Aegon laat aan Radar weten dat dit inderdaad zo in de polisvoorwaarden vermeld wordt.

Hoe zit dat? 'Bij het overgrote gedeelte van de verzekeraars kun je wel overstappen naar de niet-rokerskorting. Hierbij geldt wel dat je minimaal 2 jaar geleden gestopt moet zijn en dat je een niet-rokersverklaring moet invullen', legt vergelijkingssite Independer uit.

Nieuwe medische keuring of overstappen?

Het kan zijn dat een verzekeraar aanvullende eisen stelt, dan moet je naast een niet-rokersverklaring ook een gezondheidsverklaring invullen. Dat is het geval bij Aegon. Marleen1982 kan daar dus voor kiezen, maar zal dan wel opnieuw medisch beoordeeld worden. 'Als er in haar gezondheid niks is veranderd, zal dat waarschijnlijk geen problemen opleveren', aldus Independer.

Nog wel een tip van de vergelijkingssite: 'In antwoorden op het forumbericht wordt ook aangegeven dat de klant misschien wel zou kunnen overstappen naar een andere verzekeraar.  Dat is zeker iets wat ze verder kan onderzoeken. De premies zijn de afgelopen jaren fors gedaald. De kans is groot dat ze kan besparen, ondanks dat ze weer kosten voor het afsluiten zal maken.'

Volgens Aegon is het verstandig om een adviseur in te schakelen als je wil overstappen en de huidge ORV pas op te zeggen als je een nieuwe gevonden hebt.

Op zaterdag 8 juni 2019 besteedde Radar Radio aandacht aan dit onderwerp. Bekijk / beluister het item hier:

Ex-rokers kunnen duizenden euro's besparen op overlijdensrisicoverzekering