Gevaarlijke huidbleekmiddelen worden in tientallen winkels nog steeds verkocht

23032022-huidbleekmiddel.jpg

Verboden huidbleekmiddelen die de gezondheid kunnen schaden, worden nog steeds volop verkocht in Nederland. Cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maken dat duidelijk. Inspecteurs schreven vorig jaar 31 boetes uit en gaven vier waarschuwingen aan verkopers van dit soort middelen.

Huidbleekmiddelen worden gebruikt door mensen die hun huid er lichter uit willen laten zien. Varianten die de stoffen hydrochinon, corticosteroïden en kwikverbindingen bevatten zijn al sinds 2001 verboden, omdat die gevaarlijk zijn voor de gezondheid. 'Middelen met de genoemde ingrediënten kunnen permanente schade aan de huid aanbrengen, de hormoonbalans verstoren of schadelijk zijn voor het zenuwstelsel', somt de NVWA de risico's op.

Meer dan 35 procent geïnspecteerde winkels verkocht verboden product

Toch zijn de middelen nog altijd verkrijgbaar, zowel online als bij toko's en zogenoemde afrocosmeticawinkels. De NVWA inspecteerde in totaal 88 van zulke winkels. In totaal troffen de inspecteurs 21 keer potjes met verboden huidbleekmiddelen aan. In tien gevallen bleek uit onderzoek dat een van de verboden stoffen in een verkocht middel zat, terwijl dat niet op het etiket stond. De boetes varieerden van 525 euro tot 2625 euro.

Volgens de toezichthouder worden de bleekmiddelen doorgaans niet ingekocht via groothandels en importeurs die bij de NVWA bekend zijn, maar kopen de winkels ze zelf in kleine hoeveelheden in buiten de EU.

Bron: ANP