'Gevolgen loondeal voor pensioenen groot'

anp-fnv_628.jpg

Jonge leraren, douaniers, politieagenten, ambtenaren en militairen krijgen later door de loondeal van het kabinet 18,8 procent minder pensioen. Dat stelt vakbond FNV.

In aanloop naar de uitspraak van de kortgedingrechter donderdagmiddag, heeft de bond de gevolgen van het zogenoemde loonruimteakkoord voor 600.000 ambtenaren nog eens door een actuarissenbureau laten uitrekenen. 'Afhankelijk van het inkomen, krijgt iemand die nu 25 is later tussen de 2762 en 6703 euro minder pensioen per jaar', zegt FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin.

Aangifte wegens 'diefstal'

De vakbond voert flink actie om de loondeal onderuit te schoffelen. Die heeft volgens de bond gevolgen voor alle 2,8 miljoen deelnemers van ambtenarenpensioenfonds ABP. De bond riep mensen met een pensioen bij ABP zelfs op om aangifte te doen wegens 'diefstal' van hun pensioen.

Actuarissenbureau Pensum becijferde voor de bond dat iemand die nu 25 jaar is en een salaris heeft van 25.000 euro, door de deal op zijn 67e 9,3 procent minder pensioen heeft, en op zijn 85e zelfs 18,8 procent minder pensioen. Voor iemand die nu 55 jaar is, betekent de loondeal een achteruitgang in pensioen van 10,9 procent (met 85 jaar).

Update: Akkoord niet van tafel

Het akkoord over de loonstijging voor ambtenaren hoeft van de rechter niet van tafel. De kortgedingrechter in Den Haag heeft de eis van vakbond FNV om de afspraken ongeldig te laten verklaren donderdag afgewezen. FNV gaat in hoger beroep.

Het gaat om de loondeal die de overheid in juli met vakbonden sloot. FNV stemde destijds niet in en stapte naar de rechter. Het steekt FNV dat de loonsverhoging voor een deel uit de pot van pensioenfonds ABP wordt betaald. Volgens de bond raakt dat de pensioenen van 2,8 miljoen deelnemers van het ambtenarenfonds.

FNV voerde aan dat bij het totstandkomen van het akkoord geen sprake was van open en reëel overleg. De rechter gaat hier niet in mee. In het vonnis wijst hij erop dat het onderhandelingsakkoord met de vereiste meerderheid van stemmen is genomen.

De vicevoorzitter van FNV, Ruud Kuin, reageert strijdvaardig: 'Wij gaan in hoger beroep, en willen daar de grootst mogelijke spoed op zetten, omdat de rechter met deze uitspraak achteraf de spelregels van ons overlegsysteem verandert', zegt hij. De bond legt het akkoord later deze maand ook nog in een 'referendum' voor aan mensen met een pensioen bij ABP.

Vakbond CNV, die eerder wel instemde met het loonakkoord, is blij dat de rechter heeft bevestigd dat de deal geldig is. 'Er is wekenlang door werkgevers en alle vakbonden onderhandeld over het loonakkoord. Nu is het de hoogste tijd dat de salarisverhoging eindelijk wordt uitbetaald', benadrukt CNV.

Veel ambtenaren en mensen uit het onderwijs zitten al jaren op de nullijn. Het loonakkoord levert ze een loonsverhoging op van ongeveer 5 procent en een eenmalige uitkering van 500 euro. Op basis van deze afspraak zijn afgelopen weken al onderhandelingsakkoorden gesloten voor nieuwe cao's voor rijksambtenaren, defensiepersoneel en medewerkers van de rechterlijke macht.

Bron: ANP